Mikkel

Olen 27-vuotias maailmankansalainen Lapista. Työskentelen Demarinuorten puheenjohtajana ja opiskelen yhteiskuntatieteitä Lapin yliopistossa. Toimin Rovaniemellä kaupunginvaltuutettuna ja Euroopan alueiden komitean pohjoisimpana jäsenenä. Aikaisemmin olen toiminut muun muassa Pohjoismaiden ja Baltian maiden Demarinuorten puheenjohtajana, Suomen opiskelijakuntien liitto – SAMOKin varapuheenjohtajana sekä Suomen YK-nuorisodelegaattina.

Olen työskennellyt aikaisemmin muun muassa metalliteollisuudessa, matkailualalla, asiakaspalvelu- ja myyntitehtävissä sekä metsänistutuksessa. Olen lähtöisin poromiesperheestä, joten olen osallistunut lapsesta lähtien erilaisiin porotalouden töihin.

Minut tunnetaan huumorintajuisena ja leppoisana ihmisenä, jonka tiedonjano ei lopu koskaan.

Politiikan lisäksi päivät kuluvat treenatessa voimanostoa, pelaten salibandya ja lukien kirjoja. Lomani vietän kalastellen sukuni mailla Inarissa Vaskojoen maisemissa, läheisten kanssa ja matkustaen maailman kaupungeissa.

Minä ja politiikka 

Kasvoin Inarissa tavallisessa lappilaisessa perheessä. Isäni on saamelainen poromies ja insinööri, äitini opettaja. Äitini väitteli sittemmin filosofian tohtoriksi suomalaisnaisten kokemuksista ja elämästä osana saamelaisyhteisöä.

Keskustelimme kotona usein politiikasta, mutta mikään puolue ei ollut selvä minulle selvä valinta. Nämä keskustelut saivat minut ymmärtämään sen, ettei suomalainenkaan yhteiskunta ole valmis. Jokaisella ihmisellä ei ole aidosti samat mahdollisuudet menestyä. Kotoa opin myös, ettei hyvinvointivaltio ja sen palvelut ole itsestäänselvyyksiä vaan asioita, joiden puolesta on tehtävä töitä.

Kotini Inarijärven rannalla on edelleen rakkain paikkani.

Nuoruuteni vietin jääkiekkokaukalossa ja pelasin Suomen pohjoisimmassa seurassa, Tunturi-Kiekossa. Koulunkäynti oli minulle nuorempana varsinaista tervanjuontia, lintsasin paljon ja valmistuin lukiosta vähän päälle kuuden keskiarvolla.

Kiinnostuin enemmän politiikasta lukioaikoina talouskriisin iskiessä Suomeen. Lukion jälkeen pidin tahtomattani pari välivuotta, kun en päässyt opiskelemaan. Varusmiespalveluksenkin jouduin keskeyttämään aliupseerikurssilla murrettuani jalkani salibandypelissä. Myöhemmin minut vapautettiin palveluksesta kokonaan kuulon alentuman takia.

Työnhaku oli vaikeaa ja runsaasta yrittämisestä huolimatta ei aina tärpännyt, tuli tehtyä monenlaista hommaa puhelinmyynnistä alkaen ja välillä oltua työttömänäkin. Ei ollut herkkua ja otti ylpeydellekin, mutta sossussakin tuli käytyä muutamia kertoja, kun tarve oli.

Lopulta hommat alkoivat sujua, kun pääsin TE-keskuksen kautta Lapin yliopiston järjestämälle kurssille, jonka tarkoitus oli tukea juuri minunlaisia nuoria korkeakouluun pääsemisessä. Sitten pääsinkin opiskelemaan ja 2011 syksyllä muutin Vaasaan. Vaasassa hommat alkoivat mennä hyvin, konetekniikan opinnot maistuivat ja tuli lähdettyä opiskelijakuntahommiin mukaan.

Olen onnellinen siitä, että yhteiskunta tuki, kun tukea tarvitsin, lopulta löysin oman juttuni ja nyt pääsen vaikuttamaan ihmisten elämään. Vaikka noina aikoina ei aina hauskaa ollutkaan, niin kyllä ne opettivat ja antoivat perspektiiviä elämään. En ole ainoa kenellä tällaisia kokemuksia on.

Lopullisesti minut veti politiikkaan rasistisen keskustelun ja vihapuheen nousu – totesin, että asioille on alettava itse tehdä jotain.

Tämän päivän päätökset rakentavat huomisen yhteiskuntaa, ja päätöksenteon on oltava vastuullista ja reilua myös tuleville sukupolville. Näiden arvojen puolesta teen töitä politiikassa. Se tarkoittaa kamppailua ilmastonmuutosta ja eriarvoisuutta vastaan ja hyvinvointivaltion puolesta.

En syntynyt tai kasvanut demariksi, vaan tulin mukaan omaa tietäni. Inhimillisyys, vapaus ja kansainvälinen solidaarisuus ovat minulle ja sosialidemokratialle tärkeitä arvoja. Jokaisella ihmisellä on oikeus olla sellainen kuin on, jokaisella on oltava mahdollisuus menestyä – ja myös epäonnistua. Ihmisten lähtökohdat eivät saa estää heitä tekemästä niitä asioita, joita he haluavat ja joissa ovat hyviä. Solidaarisuuden on yllettävä Suomen rajojenkin ulkopuolelle.

Demarinuorten lisäksi minua on viime vuosina kasvattanut kuntavaaleissa 2017 saatu luottamus, eduskuntavaaliehdokkuus Lapissa keväällä 2015, toimiminen Suomen YK-nuorisodelegaattina 2015 ja Suomen opiskelijakuntien liitto – SAMOKin varapuheenjohtajana 2014. Ensimmäiset kokemukseni vaikuttamisesta olen ammentanut Suomen Saamelaisnuorista ja Inarin nuorisovaltuustosta.

Positiivinen, toiveikas ja kunnianhimoinen visio ei ole naiiviutta. Se on askel kohti sitä, että maailmaa muutetaan. Tasa-arvo ei toteudu toivomalla parasta.

Maksuton koulutus
100%
Suomen Nato -jäsenyys
35%
Ydinvoima
60%
Uusiutuva energia
90%
Euroopan unioni
100%
Eurojäsenyys
90%
Vapaakauppa
75%
Ruotsin pakollinen opiskelu
90%
Perhevapaiden tasaisempi jako
90%
Tasa-arvoinen avioliittolaki
100%
Alkoholi kodeista ravintoloihin
80%

 

inarijarvi

Kotirantani Inarissa.

Viimeisimmät kuulumiset

Mikkel Näkkäläjärvi's Twitter avatar
Mikkel Näkkäläjärvi
@Nakkalajarvi

@KarvalaKreeta Tervetuloa huomenna booleille! ✌️ t.co/lxwdf00wai

Ville Blåfield's Twitter avatar
Ville Blåfield
@Villebla

#SuomiAreena! Ti-pe aamiaiselle torin laidalle @Finnair Hubiin, jossa nauhoitamme joka aamu klo 8.30 podcastin, vie… t.co/BShaUClona

Retweeted by Mikkel Näkkäläjärvi
Mikkel Näkkäläjärvi's Twitter avatar
Mikkel Näkkäläjärvi
@Nakkalajarvi

Almedalenin aloittaneesta Olof Palmen rekkalavapuheesta on tänä vuonna 50 vuotta. Siispä haluamme palata… t.co/KcGDznuMrk

Mikkel Näkkäläjärvi's Twitter avatar
Mikkel Näkkäläjärvi
@Nakkalajarvi

”För oss är demokratin en fråga om människovärde. Och människovärde, det är de politiska friheterna, rätten ona fri… t.co/f37FVBBaTW

Mikkel Näkkäläjärvi's Twitter avatar
Mikkel Näkkäläjärvi
@Nakkalajarvi

@Joonas_Laitinen Nojaa 😅

Mikkel Näkkäläjärvi's Twitter avatar
Mikkel Näkkäläjärvi
@Nakkalajarvi

@SuviReijonen @pilvitorsti @iidavallin Joo kyllä kieltämättä hiki vähän virtasi. Noh, nautitaan nyt, kun on kerrankin kunnolla lämmintä!