28-vuotias demarinuorten puheenjohtaja

Euroopan Unionin alueiden komitean pohjoisin jäsen

Johtamisen ja hallintotieteiden opiskelija

Rovaniemeläinen kaupunginvaltuutettu

SDP:n Pohjoismaa-työryhmän puheenjohtaja

taustani

Kasvoin Inarissa tavallisessa lappilaisessa perheessä. Isäni on saamelainen poromies ja insinööri. Äitini teki työuran toimittajana ja opettajana ja sittemmin väitteli filosofian tohtoriksi suomalaisten kokemuksista ja elämästä osana saamelaisyhteisöä. Kotona keskustelimme usein politiikasta, mutta mikään puolue ei ollut itsestäänselvä valinta.

Inari oli hyvä paikka kasvaa. Asukasluvultaan pieni, mutta pinta-alaltaan Suomen suurin kunta. Syrjäinen, mutta matkailusta elävä ja hyvin kansainvälinen kunta Norjan ja Venäjän rajalla, jossa puhutaan suomen lisäksi kolmea saamen kieltä. Inarijärven rannalla on rakkain paikkani ja ainainen kotini – missä sitten milloin elänkin.

Nuoruuteni vietin jääkiekkokaukalossa ja pelasin Suomen ja Euroopan Unionin pohjoisimmassa seurassa, Tunturi-Kiekossa. Koulunkäynti oli minulle nuorempana tervanjuontia, lintsasin paljon ja valmistuin lukiosta varsin huonoilla arvosanoilla.

Olen työskennellyt 15-vuotiaasta asti erilaisissa metalliteollisuuden, matkailun, asiakaspalvelu- ja myyntialan sekä metsänistutuksen tehtävissä. Koska olen lähtöisin poromiesperheestä, olen osallistunut lapsesta asti erilaisiin porotalouden töihin.

Politiikan ja opiskelujen lisäksi päiväni kuluvat pelaten jääkiekkoa ja salibandya, treenaillen punttihommia ja lukien kirjoja. Olen juossut kaksi maratonia ja treenaan kolmannelle. Lomani vietän kalastellen sukuni mailla Inarissa Vaskojoen maisemissa, läheisten kanssa ja matkustellen maailman kaupungeissa.

wave

mihin uskon

vapaus

Jokaisen ihmisen on oltava vapaa menestymään ja pärjäämään, mutta myös epäonnistumaan.
Hyvässä yhteiskunnassa puolustetaan ihmisten vapauksia.

inhimillisyys

Yhteiskunnan pitää kohdella sen jäseniä inhimillisesti taustasta riippumatta.
Hädänalaisia on autettava, eikä solidaarisuus voi koskea vain oman maan kansalaisia.

kansainvälisyys

Jotta Suomi menestyy, on meidän oltava kansainvälisiä Kansainvälisen kaupan ja ihmisten liikkuvuuden edistäminen tekevät yhteiskunnasta vauraamman ja lisää meidän kaikkien hyvinvointia

tie politiikkaan

Politiikasta kiinnostuin lukiossa finanssikriisin iskiessä Suomeen. Lukion jälkeen pidin tahtomattani välivuosia, kun en päässyt opiskelemaan. Armeija keskeytyi murtuneeseen jalkaan. Pian kuullut juhlapuheet työvoimapulasta vaihtuivat karuun todellisuuteen: töitä ei ollut. Lopulta muutin Inarista Rovaniemelle yli 300 kilometrin päähän puhelinmyyntitöiden takia.

Syksyllä 2011 pääsin opiskelemaan kone- ja tuotantotekniikkaa Vaasan ammattikorkeakouluun ja hommat alkoivat sujua. Olen onnellinen ja kiitollinen, että sain matkan varrella yhteiskunnalta tukea, kun sitä tarvitsin. Minulle annettiin mahdollisuus: lopulta löysin oman juttuni sekä palon vaikuttaa yhteiskunnallisiin asioihin.

Kaikki kokemani on antanut perspektiiviä elämään. Monelle sukupolveni nuorelle tällaiset on varmasti tuttuja kokemuksia, eikä mikään tule olemaan itsestään selvää jatkossakaan meille tai tuleville sukupolville, vaan tarvitaan hyvää politiikkaa.

Poliittisen toimintani ytimessä on mahdollisuuksien tasa-arvon ja sukupolvien välisen oikeudenmukaisuuden tavoittelu. Tämän päivän päätösten seuraukset jäävät nykyisille nuorille ja tuleville sukupolville.

Haluan olla huolehtimassa siitä, että jokaisella on mahdollisuudet menestyä, mutta myös epäonnistua ja pystyy silti ponnistamaan uudelleen. Päätösten pitää olla vastuullisia ja reilua myös tuleville sukupolville. Se tarkoittaa kamppailua ilmastonmuutosta ja eriarvoisuutta vastaan – toimivan hyvinvointivaltion puolesta.

Olen tullut politiikkaan omaa tietäni. Inhimillisyys, vapaus ja kansainvälisyys ovat minulle tärkeitä arvoja. Parempi yhteiskunta ei rakennu toivomalla parasta – sen eteen on tehtävä töitä.

poliittiset teemat

ilmastonmuutoksen torjuminen

Ilmasto lämpenee huimaa vauhtia. Sen seurauksista kärsivät kaikki: pohjoisen talvet lyhenevät, luonnon monimuotoisuus vähenee ja ihmisten joutuvat jättämään kotejaan alueiden kuivuessa.

Ilmastonmuutoksen torjumiseksi tarvitaan vahvempia toimia.

ihmisoikeudet ja demokratia

Demokraattisia yhteiskuntia haastetaan myös Euroopan Unionin sisällä. Puolassa ja Unkarissa on rajattu median vapautta ja politisoitu oikeusjärjestelmää. EU:n on puututtava vahvemmin siihen, että jäsenvaltiot noudattavat yhteisiä perusarvojamme – se on etenkin pienten jäsenvaltioiden etu.

teknologian kehitys ja yksityisyys

Teknologia kehittyy huimaa vauhtia, helpottaa monien ihmisten elämää ja voi olla ratkaisemassa harmaantuvan Euroopan taloudellisia vaikeuksia.

Tätä kehitystä on tuettava ja on panostettava tutkimukseen, mutta tarvitsemme myös eettistä pohdintaa ja Euroopan tason sääntelyä, jotta voimme turvata ihmisten oikeuden yksityisyyteen ja omiin tietoihinsa.

mielipiteeni

Euroopan unioni
100%
Sosiaaliturvan uudistaminen yksinkertaisemmaksi
90%
Perhevapaiden tasaisempi jako vanhempien kesken
90%
Vapaakauppa
80%
Maahanmuuton lisääminen
80%
Oppivelvollisuuden pidentäminen 18 ikävuoteen
100%
Ulkomaalaisten opiskelijoiden lukukausimaksut
0%
Ilmastonmuutoksen torjuminen edellyttää tiukempia toimia
100%
Suomen NATO-jäsenyys/yhteistyö
25%
EU:n puolustusyhteistön syventäminen
90%
EU:sta liittovaltio
80%
Translain uudistaminen itsemääräämisoikeutta kunnioittavaksi
100%
Vero-, maatalous- ja yritystukien karsiminen
80%
Asekauppa sotaa käyviin maihin
0%

tilaamalla uutiskirjeen voit tulla mukaan kampanjaan!

ole yhteydessä

Minuun voit olla yhteydessä jos haluat tietää lisää tai mielesi tekee puhua vaikkapa päivän politiikasta.
Aina löytyy aikaa hyvälle keskustelulle!

Mikkel Näkkäläjärvi 
mikkel.nakkalajarvi@gmail.com 
+358 400 765 002

mediassa