SDP:n puoluesihteeri

33-vuotias perheenisä

Hallintotieteiden maisteri Lapin yliopistosta

taustani

Olen 33-vuotias perheenisä ja hallintotieteiden maisteri. Työskentelen SDP:n puoluesihteerin tehtävässä. Perheeseeni kuuluu vaimoni ja kaksi pientä lastamme.

Toiminut Rovaniemen kuntapolitiikassa vuodet 2017-2023. Kuntavaaleissa 2017 ja 2021 olin Rovaniemen SDP:n toiseksi suosituin ehdokas. Olen ollut ehdolla eduskuntavaaleissa Lapin vaalipiirissä 2015 ja 2023 sekä eurovaaleissa 2019. Eurovaaleissa sain lähes 11 000 ääntä ja viimeisimmissä eduskuntavaaleissa lähes 4000 ääntä. Olen varakansanedustaja Lapin vaalipiiristä. 

Olen toiminut politiikassa eri tehtävissä noin kymmenen vuoden ajan. Yksi merkittävimpiä kokemuksia on ollut toimiminen Demarinuorten puheenjohtajana 2016-2020, jolloin minulla oli hieno mahdollisuus osallistua viikottain SDP:n puoluehallituksen ja eduskuntaryhmän työhön.

Kasvoin Inarissa tavallisessa lappilaisessa perheessä. Isäni on saamelainen poromies ja insinööri. Äitini teki työuran toimittajana ja opettajana ja sittemmin väitteli filosofian tohtoriksi suomalaisten kokemuksista ja elämästä osana saamelaisyhteisöä. Kotona keskustelimme usein politiikasta, mutta mikään puolue ei ollut minulle itsestäänselvä valinta.

Inari oli hyvä paikka kasvaa. Asukasluvultaan pieni, mutta pinta-alaltaan Suomen suurin kunta. Matkailusta elävä ja hyvin kansainvälinen kunta Norjan ja Venäjän rajalla, jossa puhutaan suomen lisäksi kolmea saamen kieltä. Inarijärven rannalla on rakkain paikkani ja aina kotini – missä sitten milloin elänkin.

 

Nuoruuteni vietin jääkiekkokaukalossa ja pelasin Suomen ja Euroopan unionin pohjoisimmassa seurassa, Tunturi-Kiekossa. Koulunkäynti ei aina sujunut ja elin muutenkin monin tavoin vaikean nuoruuden, mutta kirjoitin keväällä 2009 ylioppilaaksi Ivalon lukiosta.

 

Olen sitä sukupolvea, joka on elänyt kolme lamaa ennen kolmekymppisiämme. Viimeisimpänä koronakriisin. Koronakriisin jälkeen tuli vielä Venäjän raaka hyökkäys Ukrainaan ja siitä seurannut energiakriisi.

 

Vuonna 2008 alkanut globaali finanssikriisi on monelle nuorelle eurooppalaiselle sukupolvikokemus, joka muutti tulevaisuuden näkymiämme pysyvästi. Se aika muutti minuakin ja sytytti kipinän yhteiskunnallisiin asioihin. 

 

Olen työskennellyt 15-vuotiaasta asti erilaisissa metalliteollisuuden, matkailun sekä asiakaspalvelu- ja myyntialan tehtävissä. Olen lähtöisin poromiesperheestä ja olenkin osallistunut lapsesta asti erilaisiin porotalouden töihin.

 

SDP:ssä työskentelyn lisäksi päiväni kuluvat perheeni kanssa, pelaten jääkiekkoa ja salibandya, ja lukien kirjoja. Olen juossut kaksi maratonia ja joskus juoksen vielä kolmannenkin. Lomani vietän läheisteni kanssa sukuni mailla Inarin maisemissa, Ounasjokivarressa ja Simojokivarressa. 

wave

mihin uskon

vapaus

Jokaisen ihmisen on oltava vapaa menestymään ja pärjäämään, mutta myös epäonnistumaan ja saamaan uusi mahdollisuus.
Hyvässä yhteiskunnassa puolustetaan ihmisten vapauksia.

inhimillisyys

Yhteiskunnan pitää kohdella ihmisiä inhimillisesti taustasta riippumatta.

Hädänalaisia on autettava, eikä solidaarisuus voi koskea vain oman maan kansalaisia.

kansainvälisyys

Jotta Suomi menestyy, on meidän oltava kansainvälisiä. Kansainvälisen kaupan ja ihmisten liikkuvuuden edistäminen tekevät yhteiskunnasta vauraamman ja lisää meidän kaikkien hyvinvointia.

tie politiikkaan

Politiikasta kiinnostuin lukiossa finanssikriisin iskiessä Suomeen. Lukion jälkeen pidin tahtomattani välivuosia, kun en päässyt opiskelemaan. Aiemmin kuullut puheet edessä siintävästä työvoimapulasta vaihtuivat karuun todellisuuteen: töitä ei löytynyt kymmenien hakemuksienkaan jälkeen. Lopulta muutin Inarista Rovaniemelle yli 300 kilometrin päähän puhelinmyyntitöiden perässä.

Syksyllä 2011 pääsin opiskelemaan kone- ja tuotantotekniikkaa Vaasan ammattikorkeakouluun ja hommat alkoivat sujua. Työskentelin silloin myös Wärtsilän tehtaalla. Luulen, että ellen olisi lähtenyt Vaasan vuosinani politiikkaan mukaan, olisin yhä teollisuudessa töissä etsimässä teknologian kautta ratkaisuja ekologisesti kestävämmän maailman rakentamiseen. 

Olen onnellinen ja kiitollinen siitä, että sain matkan varrella yhteiskunnalta tukea, kun sitä tarvitsin. Minulle annettiin mahdollisuus: lopulta löysin oman juttuni sekä palon vaikuttaa yhteiskunnallisiin asioihin.

 

Kaikki kokemani on antanut perspektiiviä elämään. Monelle sukupolveni nuorelle tällaiset on varmasti tuttuja kokemuksia, eikä mikään tule olemaan itsestään selvää jatkossakaan meille tai tuleville sukupolville, vaan tarvitaan hyvää politiikkaa.

Poliittisen toimintani ytimessä on yhteiskunnallisen tasa-arvon ja sukupolvien välisen oikeudenmukaisuuden tavoittelu. Tämän päivän päätösten seuraukset jäävät nykyisille nuorille ja tuleville sukupolville.

Haluan olla huolehtimassa siitä, että jokaisella on mahdollisuudet menestyä, mutta myös epäonnistua ja jokainen pystyy silti ponnistamaan uudelleen. Päätösten pitää olla vastuullisia ja reiluja myös tuleville sukupolville. Se tarkoittaa kamppailua ilmastonmuutosta ja eriarvoisuutta vastaan – toimivan hyvinvointivaltion puolesta.

Olen tullut politiikkaan omaa tietäni. Inhimillisyys, vapaus ja kansainvälisyys ovat minulle tärkeitä arvoja. Parempi yhteiskunta ei rakennu toivomalla parasta – sen eteen on tehtävä töitä.

Kestävän kasvun ja yhteistyön Suomi

Kestävyys

Suomeen tarvitaan politiikkaa, joka on kestävää ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti. 

Maapallon tulevaisuus, ihmisten toimeentulo, ihmisoikeuksien kehittäminen ja taloudellinen tasa-arvo tarvitsevat tekoja.

Kasvu

Suomeen tarvitaan päätöksentekoa, joka turvaa kestävän taloudellisen kasvun. 

Kasvu työ työtä, jolla ihmiset saavat toimeentuloa, ja jolla hyvinvointivaltio ja sen tärkeät palvelut voidaan turvata.

Yhteistyö

Suomeen tarvitaan poliittista johtajuutta, joka perustuu yhteistyölle ja sopimiselle – ei repimiselle, rikkomiselle ja selkävoittojen hakemiselle.

Yhteistyötä on edistettävä niin eduskunnan päätöksenteossa kuin työmarkkinoillakin.

mielipiteeni

Euroopan unioni
100%
Sosiaaliturvan uudistaminen yksinkertaisemmaksi
90%
Perhevapaiden tasaisempi jako vanhempien kesken
90%
Vapaakauppa
80%
Maahanmuuton lisääminen
80%
Oppivelvollisuuden pidentäminen 18 ikävuoteen
100%
Ulkomaalaisten opiskelijoiden lukukausimaksut
0%
Ilmastonmuutoksen torjuminen edellyttää tiukempia toimia
100%
Suomen NATO-jäsenyys/yhteistyö
80%
EU:n puolustusyhteistön syventäminen
90%
EU:sta liittovaltio
50%
Translain uudistaminen itsemääräämisoikeutta kunnioittavaksi
100%
Vero-, maatalous- ja yritystukien karsiminen
70%
Asekauppa sotaa käyviin maihin
0%

tilaamalla uutiskirjeen voit tulla mukaan kampanjaan!

ole yhteydessä

Minuun voit olla yhteydessä jos haluat tietää lisää tai mielesi tekee puhua vaikkapa päivän politiikasta.

Aina löytyy aikaa hyvälle keskustelulle! Jos en vastaa puhelimeen tai viestiin heti, niin palaan kyllä myöhemmin asiaan.

Mikkel Näkkäläjärvi 
mikkel.nakkalajarvi@gmail.com 
+358 400 765 002