Sanat ja teot

Kaivoksia ei tarvita hinnalla millä hyvänsä

Suomi on kaivosyhtiöille ainutlaatuisen hyvä maa toimia. Kuka hyvänsä saa tehdä niin suuren valtauksen kuin haluaa ja minne haluaa, kunhan aluetta ei ole kaavoitettu. Suomi siis luovuttaa malminsa käytännössä ilmaiseksi. Löytäjä saa pitää. Hyvin solidaarista, mutta ei kauaskatseista. Lisäksi Suomessa on odottamassa koulutettua työvoimaa, suomalainen yhteiskunta on vakaa ja turvallinen eikä minkäänlaista kaivosveroa ole olemassa. Usein Suomessa valtio myös rakentaa tiet ja radat valmiiksi, kuten Soklinkin tapauksessa on toivottu.

 

Tällaiseen toimintaan ryhdyttiin aikanaan Pohjois-Suomen huonon työllisyystilanteen takia. Työttömyys on sekä yhteiskunnallinen ongelma, että ihmiselle itselleen usein henkilökohtainen tragedia. Mielestäni kaivospolitiikka Suomessa vaikuttaa kuitenkin epätoivoiselta ja toimintaa leimaa kiire. Hätäilemällä harvoin hyvä tulee. Kun pelinappulana on ainutlaatuinen maapallomme ja Lapin koskemattomat erämaat, täytyy tarkkuuden olla sen mukaista. On surullista, että meillä on kiire myydä Suomesta ulkomaille kaikki, mikä on myytävissä.

 

Tärkeintä kaivoshankkeissa on se, että muita elinkeinoja ja paikallisten tahtoa ei jyrätä ja ympäristöä kunnioitetaan. Kaivoslaki on tässä mielessä hyvin epäoikeudenmukainen – kiistatilanteissa kaivoshankkeet voittavat esimerkiksi matkailun. Luonnonsuojelulakikaan ei tilannetta selkeytä. Tämän takia olen erittäin huolissani. Voidaanko esimerkiksi Utsjoelle perustaa timanttikaivos, vaikka se tulisi Kevon luonnonpuiston alueelle ja paikalliset vastustavat sitä? Mielestäni ei missään nimessä. Ei se voi mennä niin, että kaivokset vievät ja muut vikisevät.

 

Hyvä on kuitenkin muistaa se, että Suomessa ja etenkin Lapissa työttömyyttä on paljon. Sen takia kaikki eivät näe tulevaisuuttaan pohjoisessa, koska työpaikkaa ei löydy. Tiedän itsekin useita lappilaisia, jotka haluaisivat palata kotiin jos mahdollisuus olisi. Näen sen niin, että ei kannata hirttäytyä siihen, että vastustetaan periaatteellisesti kaivostoimintaa. Kuten ei mitään muutakaan laillista elinkeinotoimintaa. Kaivoshankkeet eivät ole veljiä keskenään. Jokaisen hankkeen kohdalla pitää katsoa erikseen ja erityisen tarkasti, että voiko sen toteuttaa ympäristöä, luontaisia elinkeinoja, matkailua ja paikallisten tahtoa kunnioittaen.
Yli 13 000 lappilaista on tälläkin hetkellä työtä vailla. Me tarvitsemme myös Lappiin työpaikkoja. Ei kuitenkaan hinnalla millä hyvänsä. Lappi ei ole mikään siirtomaa eikä siitä myöskään sellaista saa tehdä. Kaivoslakia pitää muuttaa ennen kuin loputkin Lapista vallataan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaamalla uutiskirjeen voit tulla mukaan kampanjaan!