Sanat ja teot

Byrokraattinen sosiaaliturva on uudistettava

Suomalainen sosiaaliturvajärjestelmä on monimutkainen, passivoiva ja byrokraattinen. Työttömyysturva, sairauspäiväraha ja opintotuki ovat riittämättömällä tasolla. Järjestelmää on usein vaikea ymmärtää ja erilaisia liitteitä voi joutua toimittamaan jopa kymmeniä sivuja. Helposti käy myös niin, että elämäntilanteen muuttuessa jää hetkellisesti kokonaan ilman sosiaaliturvaa. Järjestelmä kaipaa kipeästi uudistamista.

Demarinuorilla on oma malli, joka ratkaisee nämä haasteet. Sen nimi on Yleisturva ja se on hyväksytty myös SDP:n sosiaaliturvan uudistamistyön pohjaksi. Kun perustuloa aletaan Suomessa kokeilemaan, on sen järkevää muistuttaa mahdollisimman paljon Yleisturvaa. Koko sosiaaliturvajärjestelmää on viisasta uudistaa Yleisturvan mukaisesti.

Sosiaaliturva on ensisijaisesti ihmisen toimeentulo jos työllä tai yrittämisellä saadut ansiot eivät riitä. Sosiaaliturvan on oltava sellainen, että työllistyminen on helppoa, joten kannustinloukkuja on poistettava. On kestämätöntä, että ihmisiä pompotellaan luukulta toiselle ja tukien hakemiseen tuhraantuu arvokasta työnhakuaikaa.

Sosiaaliturvajärjestelmää on yksinkertaistettava tuntuvasti – siihen Yleisturva vastaisi. Toimivassa järjestelmässä automatisoidaan tietojärjestelmiä ja helpotetaan lainsäädännöllä viranomaisten tietojenvaihtoa, jotta lippujen ja lappujen lähettelystä päästään eroon ja sosiaaliturva huomioi muuttuvat elämäntilanteet. Taloustilanteen parantuessa tavoitteena on oltava myös kaikista pienimpien sosiaaliturvan muotojen tasokorotus.

Julkaistu Lapin Kansassa 2.6.2016

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaamalla uutiskirjeen voit tulla mukaan kampanjaan!