Sanat ja teot

EU:sta ja eurosta on ollut Suomelle hyötyä

Lukiessani Lapin Kansasta (10.3.2015) Akseli Erkkilän kirjoitusta Euroopan Unionista, en voinut kuin ihmetellä. Kirjoituksesta huokui nurkkakuntainen suhtautuminen maailmaan. Aivan kuin eläisimme Impivaarassa. Onneksi emme, vaan elämme avoimessa Suomessa, joka on osa läntistä arvoyhteisöä.

Euroopan Unionista ja eurosta on ollut Suomelle enemmän hyötyä kuin haittaa. Suomi ankkuroitiin aikanaan EU:iin ja osaksi demokraattista Länsi-Eurooppaa ennen kaikkea turvallisuuspoliittisista syistä, mikä olikin viisas ratkaisu. Minulle EU on ennen kaikkea rauhanprojekti. Se on pannut lopun Euroopan sisäisille sodille, joista on saanut alkunsa kaksi tuhoisaa maailmansotaa. Tästä hyvästä EU sai myös Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 2012.

Talouden näkökulmasta EU:n hyödyt liittyvät nimenomaan korkoihin. Vielä markka-aikaan korot pyörivät 10 ja 20 prosentin välillä, kun nyt euribor-korot ovat olleet parhaimmillaan alle prosentissa. Kuka tästä on hyötynyt, ellei suomalaiset kansalaiset ja yritykset?

Ei EU täydellinen ole, sitä en väitä. EU:n pitäisi toimia sen puolesta paremmin, että taloutta saataisiin kasvuun euroalueella. Tähän minulla on ratkaisuehdotuskin. EU:n toiminnasta tehdyn sopimuksen artiklan 127 mukaan Euroopan keskuspankkijärjestelmän EKPJ:n tehtävänä on ensisijaisesti ylläpitää hintatason vakautta. Tätä pitää muuttaa ja Suomen olla eturintamassa vaatimassa sitä työllisyyden ja kansalaisten hyvinvoinnin parantamiseksi.

Yhdysvaltain keskuspankki Fedin mandaatti on kaksijakoinen: siinä työllisyys ja hintavakaus ovat yhtä tärkeitä. Se mahdollistaa voimakkaamman elvyttämisen ja toimimisen sen puolesta, että päästäisiin täystyöllisyyteen. EKP:n mandaatista pitäisi tehdä samanlainen ja samalla inflaatiotavoitteesta voidaan joustaa hieman.

Näin yksipuolisella suhtautumisella kuin Erkkilä kirjoituksessaan, maailmasta ei tehdä yhtään parempaa paikkaa. Kaipaan politiikkaan lyhytaikaisten voittojen tavoittelun sijaan laajempaa yhteiskunnallista näkemystä ja kauaskatseisuutta. Maailma tarvitsee visionäärejä, ei pikavoittojen metsästäjiä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaamalla uutiskirjeen voit tulla mukaan kampanjaan!