Sanat ja teot

Lappi ansaitsee ympäristömyönteisempiä edustajia

Mikkel katselemassa joelle, jolta nousee sumu

Ilmasto kuumenee tahdilla, jota on saatava hillittyä. Tämä näkyy voimakkaasti myös arktisella alueella, jossa kuumeneminen on neljä kertaa nopeampaa kuin maapallolla keskimäärin. Luontokato kiihtyy ja miljoonat lajit uhkaavat hävitä maapallolta. Lappi ansaitsee ympäristömyönteisempiä kansanedustajia, jotka pitävät ääntä ja toimivat luonnon ja ilmaston puolesta.

Osaltaan tämä tarkoittaa sitä, että kun puhutaan kilpailevasta maankäytöstä, kuten kaivoksista, metsähakkuista tai vesivoimasta, on ympäristöarvoja painotettava nykyistä vahvemmin. En voi hyväksyä esimerkiksi Sierilän voimalaitoksen rakentamista, kaivostoimintaa luonnonsuojelualueilla tai vanhojen metsien hakkaamista. Näihin on puututtava vahvemmin lainsäädäntöteitse. On myös keskusteltu siitä, että mahtuuko Lappiin lisää luonnonsuojelualueita. Uskon, että mahtuu.

Paikallisten maankäyttökysymyksien ohella on erittäin tärkeää toimia isossa kuvassa niin, että ilmastonmuutosta ja luontokatoa saadaan torjuttua. Keskusteluun on noussut se, että pitäisikö Suomen vuoteen 2035 asettamasta hiilineutraalisuustavoitteesta joustaa. Mielestäni siihen ei ole varaa. Siirtymä hiilineutraaliin yhteiskuntaan on keskeisen tärkeä tavoite, josta ei pidä tinkiä.

On tottakai selvää, että siirtymä hiilineutraaliin yhteiskuntaan on tehtävä niin, että ihmiset pysyvät muutoksessa mukana eikä etenkään pienituloisten toimeentuloa voi leikata. Suomen on tulevaisuudessakin oltava hyvinvointivaltio, hiilineutraali sellainen. Se on myös täysin mahdollista toteuttaa, eikä pidä maalata sellaisia uhkakuvia, että ilmastotoimet veisivät suomalaisia työpaikkoja. Päinvastoin, fiksusti toteutettuna muutos tuo mahdollisuuksia yrityksille, vientiä ja työpaikkoja.

On hyvä muistaa, että Suomessa harjoitettu energiapolitiikka, jossa olemme irtautuneet määrätietoisesti fossiilisista polttoaineista ja parantaneet energiatehokkuutta, on parantanut pieni- ja keskituloisten ihmisten asemaa. Päästöt ovat laskeneet ja energiaomavaraisuus on vahvistunut.

Energiapolitiikka on aivan keskeisessä roolissa siinä, että saadaanko Suomen päästöjä edelleen leikattua. Tuuli-, aurinko- ja ydinenergiaa rakennetaan Suomeen markkinaehtoisesti yhtiöiden toimesta. Fortumin ja Outokummun pienydinvoimahanke on erittäin mielenkiintoinen projekti. Seuraavan eduskunnan pitää purkaa päättäväisesti esteitä puhtaan energiantuotannon tieltä. Uskon, että pienydinvoimaloissa on merkittävää potentiaalia sen suhteen, miten Suomessa tulevaisuudessa tuotetaan energiaa.

Edistyksellinen ympäristöpolitiikka vaatii työtä niin lainsäädäntöpuolella kuin muutenkin. Paikallisesti, kansallisesti ja kansainvälisesti. Minulle ympäristökysymykset ovat keskeinen poliittinen kysymys ja tulen näiden teemojen puolesta toimimaan, jos minut valitaan eduskuntaan.

Olen kasvanut Inarijärven rannalla, viettänyt kesäisin paljon aikaa lailla suojellun Ounasjoen rannoilla sukumme mailla ja osallistunut lapsesta asti porotöihin. Olen aina pitänyt vaeltamisesta ja kalastamisesta. Minulle luonnossa oleminen ja eläminen on ollut aina tärkeää ja luonteva osa elämää. Luonnolla on minulle itseisarvo.

Jos emme suojele päättäväisesti luontoa ja ilmastoa, ei tulevilla sukupolvilla ole tulevaisuudessa elinkelpoista maapalloa. Työtä on jatkettava tarmolla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaamalla uutiskirjeen voit tulla mukaan kampanjaan!