Sanat ja teot

Maksuton ehkäisy säästäisi ihmisiä ja rahaa

Viime aikoina on käyty keskustelua siitä, tulisiko maanlaajuisesti kaikkien kuntien tarjota ilmainen ehkäisy alle 20-vuotiaille nuorille sekä vasta synnyttäneille äideille. Yle uutisoi helmikuussa Raumalla jo neljä vuotta toimineesta käytännöstä, joka takaa alle 20-vuotiaille tytöille ilmaisen ehkäisyn. Jo tätä ennen sosiaali- ja terveysministeriö (STM) sekä terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ovat jo vuosia yrittäneet rohkaista kuntia ottamaan käyttöön ilmaisen ehkäisyn. Tällä hetkellä se on kuitenkin käytössä vain Raumalla, Forssassa ja Tervolassa.

 

Vuonna 2014 alle 20-vuotiaille tehtiin n. 1600 raskaudenkeskeytystä. Rauman kunnan ottaessa käyttöön ilmaisen ehkäisyn alle 20-vuotiaille, on aborttien määrä pudonnut melkein puolella. Monia nuoria voi huolettaa esimerkiksi rahan pyytäminen vanhemmilta tai lääkäriajan varaaminen ehkäisyä koskien. Raumalla, jossa ehkäisy on nuorille maksutonta, abortit maksavat 2000 eurosta ylöspäin. Kunnan tarjotessa ilmaisen ehkäisyn, säästää se kymmeniä- tai jopa satojatuhansia euroja. Vaikka aborttia ei tehtäisi, on alaikäisen äidin/isän tukeminen myös kallista.

 

Jotta nuoria kannustettaisiin turvalliseen seksiin, hormonaalisten ehkäisymuotojen, kuten e-pillereiden ja minipillereiden lisäksi, tulisi myös kondomien olla ilmaisia. Tämä vähentäisi myös sukupuolitautitartuntojen leviämistä. Lisäksi se rohkaisisi poikia ottamaan enemmän vastuuta ehkäisystä, sillä pillerit ja ehkäisyrenkaat jäävät usein tytön huolehdittavaksi. Ehkäisy on molempien osapuolten asia, ja se on hyvä oppia nuoresta pitäen.

 

Näytöt muualta antavat hyvin vahvaa osviittaa siitä, että ehkäisyn olisi järkevää olla maksutonta, etenkin nuorille. Mielestäni alle 20-vuotiaille pitäisi tarjota mahdollisuus maksuttomaan ehkäisyyn. Maksuttomalla ehkäisyllä kaupungit ja kunnat säästäisivät huomattavia summia. Samalla parannetaan nuorten seksuaaliterveyttä ja vähennettäisiin ei-toivottujen raskauksien määrää. Tässä sopimuksessa on vain voittajia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaamalla uutiskirjeen voit tulla mukaan kampanjaan!