Sanat ja teot

Mikkel2016: Moderni johtaminen – läsnäoloa, yhteistyötä ja luottamusta

Olen pohtinut paljon, millainen johtaja olen ja millainen haluaisin olla. Olen aikaisemmin toiminut kahden työntekijän ja hallituksen esimiehenä, kun olin Vaasassa ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan puheenjohtajana. Myöhemmin Suomen opiskelijakuntien liitto – SAMOK ry:n varapuheenjohtajana johdimme liittoa yhdessä puheenjohtajan kanssa ja vastuullani oli useita keskeisiä vaikuttamisprojekteja. Opiskelen tällä hetkellä johtamista Lapin yliopistossa ja senkin vuoksi hyvää johtamista on tullut pohdittua viime aikoina paljon. Nämä kokemukset ovat kasvattaneet minua todella paljon, laajentaneet ymmärrystäni ja saaneet lopullisesti ymmärtämään kuinka tärkeää hyvä johtaminen on.

Kukaan ei ole heti valmis Demarinuorten puheenjohtajaksi, niin ainutlaatuisesta tehtävästä on kyse. Siihen tehtävään kasvetaan. Hyvä johtaja kuuntelee, arvostaa erilaisuutta ja kasvaa palautteesta, kriittisestäkin. Johtajalla pitää olla visio ja näkemys tulevasta. Asioita on kuitenkin vietävä eteenpäin osallistaen ja yhdessä. Loppujen lopuksi johtaminen on tavoitteellista vuorovaikutusta.

Moderni johtaminen on sitä, että kuuntelee ja oppii virheistään. On oltava innostunut, sitoutunut ja valmis tekemään pitkiä päiviä liiton puolesta. Puheenjohtajan pitää osata katsoa kokonaisuutta. Moderni johtaja luo ilmapiirin, jossa jokaisen aktiivin työllä on merkitys, liiton sisällä käydään rehellistä keskustelua ja ihmisiin luotetaan.

Hyvä puheenjohtaja on läsnä

Hyvän johtajan perusasia on olla läsnä. Demarinuorissa se tarkoittaa sitä, että on läsnä toimistolla sekä paikallistasolla. Puheenjohtaja luo hyvää ja avointa henkeä työyhteisöön. Suurin työhyvinvointiin vaikuttava asia on organisaation johtaminen ja kulttuuri. Sitä ei rakenna kukaan yksin, vaikka olisi millainen superjohtaja – se tehdään yhdessä työyhteisössä. Puheenjohtajan pitää myös kiertää järjestelmällisesti paikallistasolla, viestiä liikkumisestaan sosiaalisessa mediassa sekä olla jatkuvasti tavoitettavissa.  

On myös tärkeää käydä jatkuvia keskusteluja varapuheenjohtajien ja liittohallituksen kanssa ja pyrkiä saamaan heiltä ajatuksia liiton tavoitteiden edistämiseksi. Myös piirien aktiiveihin on oltava hyvät yhteydet, jotta tietää, mitä kentällä tapahtuu ja mitkä haasteet ovat. Puheenjohtajan tärkeimpiä ominaisuuksia on aito halu kuunnella. Se vaatii sitä, että on itse aloitteellinen yhteydenpidossa, tapaa ihmisiä ja on helposti lähestyttävä, jotta ihmiset haluavat tulla juttelemaan asioista.

Hyvä puheenjohtaja arvostaa yhteistyötä

Vaikeisiin kysymyksiin ei ole koskaan yksinkertaisia ratkaisuja. Maailmaa ei myöskään muuteta yksin. Jos haluaa vaikuttaa, täytyy olla verkostoja, hyvät yhteistyötaidot ja halu etsiä ratkaisuja, joiden kanssa kaikki voivat elää. Esimerkkejä luontevista yhteistyökumppaneista ovat muut poliittiset nuorisojärjestöt, ammattiyhdistysliike, valtakunnalliset opiskelijajärjestöt ja nuorisovaltuustot sekä Nuva ry. Demarinuorten on kyettävä olemaan sosialidemokraattisessa liikkeessä edistyksen ääni, jonka luonteva rooli on haastaa puoluetta, kun sille on paikkansa. Demarinuorten on tehtävä kaikkensa, jotta SDP on keväällä 2019 Suomen suurin puolue ja siihen pääsemiseksi tarvitaan edistyksellisiä linjauksia. Meidän on oltava niin uskottavia, että  hallitusohjelmaan on mahdollista ajaa Demarinuorten omia tavoitteita. Demarinuorten puheenjohtaja on taitava viestijä, joka vie nuorisoliiton kannat laajaan tietoisuuteen niin julkisuudessa, puolueessa kuin Demarinuorten kentälläkin.

Hyvä puheenjohtaja luottaa, osallistaa ja jakaa vastuuta

Hyvä puheenjohtaja osaa monia asioita, mutta luottaa ihmisiin. Moderni johtaja ymmärtää, että käskyttämisen aika on ohi: on luotettava ihmisten kykyihin ja annettava vastuuta – olennaista on käynnistellä ajatteluprosesseja ja pyrkiä ohjaamaan tekemistä tukemaan yhteisiä tavoitteita.

Minun johtamassa Demarinuorissa kaikilla on tilaa toimia, vastuuta jaetaan rohkeasti ja kokeilemiseen kannustetaan. Demarinuorten toimintakulttuuria on yhä varaa kehittää: jos haluamme avoimen, lämpimän ja yhteisöllisen hengen, toimimme jokainen sen puolesta. Sitoudun tähän työhön sataprosenttisesti.

Hyvällä puheenjohtajalla on jalat tukevasti maassa ja kaikki toiminta on jämäkästi arvoihin ankkuroitua. Ennen kaikkea puheenjohtaja haluaa antaa itsestään kaikkensa – jos ei ole valmis laittamaan itseään likoon, on sitä paha odottaa muiltakaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaamalla uutiskirjeen voit tulla mukaan kampanjaan!