Sanat ja teot

Opettajiin kohdistuvaa painostusta ei pidä hyväksyä

Sosiaalisessa mediassa pyydettiin maanantaina 13.1. ihmisiä ilmiantamaan opettajia, jotka suhtautuvat kriittisesti perussuomalaisten toimintaan. “Kuka, missä, miten ja mieluiten miten asian voi todistaa?”, tiedusteli eräs puolueen kansanedustaja. 

Opettajien ammattijärjestö OAJ riensi nopeasti julkisuuteen tuomitsemaan tällaisen toiminnan painostamisena ja opettajien autonomian horjuttamisena. OAJ:n kannanotto on todella perusteltu. 

Tällainen ilmiantokampanja on erittäin pöyristyttävä ja pistää miettimään, että millaista totalitaristista kyttäysyhteiskuntaa jotkut poliittiset toimijat yrittävät Suomesta rakentamaa. Suomi on demokratia ja demokratioissa on perinteisesti ollut tapana, että päättäjien on nautittava kansan luottamusta – ei toisinpäin. 

Kuten murheelliset esimerkit maailmalta osoittavat, on demokratia aina hauras ja kaipaa puolustamista. Kuten myös oikeusvaltio eli se, että valtaa käytetään lakien puitteissa, kunnioitetaan demokratiaa ja perus- ja ihmisoikeuksia sekä sitä, että maassa on riippumattomat ja itsenäiset tuomioistuimet.

Tuskin kukaan olisi voinut kuvitella vielä viisi vuotta sitten, että tammikuussa 2021 todistetaan Yhdysvalloissa väkivaltaista vallankaappausyritystä. Sen illan tapahtumista ja siitä, että siihen mellakointiin yllytti nimenomaan Yhdysvaltain presidentti, tuli ikuinen muisto ja murheellinen osa historiaa. Toivon mukaan nämä tapahtumat herättivät ihmisiä puolustamaan demokraattisia yhteiskuntia ympäri maailman. 

Suomessakin tarvitaan ihmisiä, jotka ovat valmiita toimimaan, jotta ihmisoikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Ilmiantokampanjoita, painostamista tai maalittamista emme kaipaa. Annetaan ihmisten tehdä työnsä rauhassa. 

 

Mikkel Näkkäläjärvi

Rovaniemen kaupunginvaltuuston jäsen (sd.)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaamalla uutiskirjeen voit tulla mukaan kampanjaan!