Sanat ja teot

Koronavirus lisää tarvetta demokratiatyölle

Koronaviruspandemia on koetellut ihmisiä ja yhteiskuntia ympäri maailman. Inhimilliset ja taloudelliset tragediat ovat olleet murheellista seurattavaa. Oman haasteensa koronavirus tuo myös demokratian toteutumiselle.

Jos kuntavaalit pidetään suunnitellusti huhtikuussa, on hyvin mahdollista, että ne käydään tilanteessa, jossa koronaviruksesta ei ole päästy täysin eroon. Luultavasti näin on, vaikka uskonkin vakaasti, että valtaosa meistä on saanut jo silloin rokotteen. 

Joka tapauksessa ensi keväänä on pidettävä erityisellä tavalla huolta siitä, että vaalit voidaan järjestää luotettavalla ja turvallisella tavalla. Siksi kunnissa on kasvatettava ennakkoäänestyspaikkojen määrää. Siten voidaan vähentää ennakkoäänestyspaikkojen ruuhkautumista ja huolehtia siitä, että turvavälejä voidaan pitää riittävissä määrin. Samoin on tärkeää panostaa todellisten demokratian sankareiden eli vaalivirkailijoiden terveysturvallisuuteen.

Muitakin haasteita demokratian toteutumisen suhteen on. Vaikka Uutismedian liiton teettämän tuoreen tutkimuksen mukaan ihmisten ja etenkin nuorten kiinnostus politiikkaa kohtaan on kasvussa, on äänestysaktiivisuus yhä hälyttävän matalalla tasolla. Nyt onkin tehtävä kaikki mahdollinen sen puolesta, että äänestäminen olisi paitsi luotettavaa ja turvallista, myös helppoa. 

Edustuksellisen demokratian kannalta on tärkeää, että jokaisella äänioikeutetulla on yhdenvertainen mahdollisuus äänestää. Nyt näin ei kaikilta osin ole. Esimerkiksi varusmiespalveluksen aikana äänestämismahdollisuudet ovat heikommat. Yksi konkreettinen tapa parantaa tilannetta olisi mahdollistaa äänestäminen myös varuskunnissa. Se edellyttäisi varuskuntien lisäämistä vaalilain 9. pykälässä eriteltyjen laitosten listaan.

Demokratia on muutakin kuin vaaleja, mutta edustuksellinen demokratia on yhä toimiva malli ja sen toimivuuden puolesta kannattaa työskennellä. Jotta demokratia toteutuisi, tarvitaan myös hyviä ehdokkaita vaaleihin. Haluankin kannustaa kaikkia harkitsemaan ehdokkuutta ensi keväänä.

 

Mikkel Näkkäläjärvi

Rovaniemen kaupunginvaltuutettu (sd.)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaamalla uutiskirjeen voit tulla mukaan kampanjaan!