Sanat ja teot

Rovaniemellä siirryttävä käyttämään vedettömiä pisuaareja

Mikkel seisoo järven edustalla. Taustalla vuoria.

Sain osakseni jonkinlaista huvitusta maanantaina kaupunginvaltuustossa, kun jätin valtuustoaloitteen siitä, että Rovaniemellä olisi selvitettävä siirtymistä käyttämään vedettömiä pisuuareja. Iloitseminen sallittakoon joskus myös politiikassa, mutta itse aihetta pidän tärkeänä. 

Pula puhtaasta juomavedestä on jo nyt ja tulee olemaan yksi merkittävimpiä tulevaisuuden uhkia globaalisti ja ilmastonmuutos tulee lisäämään ongelmia entisestään. Veden puute aiheuttaa tautien leviämistä, ruokakriiseja, muuttoliikkeitä ja jopa sotia. Maailman talousfoorumin mukaan veden puute on kolmanneksi suurin nykymaailman riski. 

Yksi tavallinen vesipisuaari kuluttaa vuodessa vettä määrän, jonka arvioidaan maksavan joka vuosi 300-400 euroa riippuen veden hinnasta. On olemassa teknologiaa, joka ajaisi vesipisuaarien asian torjuen kuitenkin myös hajuhaittoja. 

Modernia teknologiaa hyödyntävät vedettömät pisuaarit ovat osoittaneet tuovan 40-50 %:n vedensäästöpotentiaalin. Oulussa ja Jyväskylässä ollaan vaiheittain siirrytty vesipisuaareista vedettömiin pisuaareihin ja kokemukset ovat osoittautuneet hyviksi. Oulussa uutta teknologiaa on hyödynnetty jo vuosia ja Jyväskylässäkin on vuodesta 2017 alusta alkaen hankittu vedettömiä pisuaareja korvaamaan vedellisiä ja niitä on hankittu jo noin 40 isoon kiinteistöön. 

Ympäristöasiat on otettava huomattavasti nykyistä paremmin huomioon. Olisi viisautta ottaa jatkossa lähtökohdaksi se, että kun kaupunki rakentaa, tulisi rakennuksiin vesipisuaarien sijaan vedettömät pisuaarit. Samoin remontoidessa vanhaa, ei pitäisi enää vesipisuaareja asentaa. Näillä ratkaisuilla Rovaniemi voisi osaltaan osallistua ilmastokriisin ratkaisemiseen ja säästää puhdasta juomavettä.

Mikkel Näkkäläjärvi

Rovaniemen kaupunginvaltuuston jäsen (sd.)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaamalla uutiskirjeen voit tulla mukaan kampanjaan!