Sanat ja teot

Kaupunginhallituksen budjettiesityksessä vakavia ongelmia

Rovaniemen kaupunginhallitus päätti perjantaina kokouksessaan budjettiesityksestään. Päätös ei ollut yksimielinen vaan syntyi äänin 7-4. Lisäksi kaupunginjohtaja Esko Lotvonen ja demariedustajat Terhi Heikkilä ja Harri Rapo jättivät päätökseen eriävät mielipiteet. Hyvä niin, koska itse päätös oli epäoikeudenmukainen ja heikosti valmisteltu. 

Kaupunginjohtaja Esko Lotvonen esitti budjettiehdotuksessaan 0,5 %-yksikön veronkorotusta. Harva meistä rakastaa verojen korottamisia, mutta tässä tilanteessa veronkorotus olisi ollut todella perusteltu esitys. 

Kaupunginhallituksen enemmistölle veronkorotus ei sopinut. Sen sijaan kaupunginhallitus päätti esittää vuosille 2021-2022 vuosittaista 3,5 miljoonan euron leikkausta perusturvalautakunnalle eli sosiaali- ja terveyspalveluihin ja 1,5 miljoonan euron leikkausta koulutuslautakunnalle. Nämä päätökset tulevat aiheuttamaan vakavia ongelmia. Sopisi toivoa, että esityksen puolesta äänestäneet Kokoomuksen, Keskustan ja Perussuomalaisten edustajat kertoisivat, että otetaanko ne vanhuksilta, terveyspalveluista, sosiaalipalveluista, päivähoidosta, peruskouluista vai mistä. 

Kaiken lisäksi nämä päätökset eivät myöskään perustuneet viranhaltijavalmisteluun. Kaupunginjohtaja Esko Lotvonen epäilee jopa niiden  lainmukaisuutta. Asioiden valmistelu ja päättäminen tällä tavalla on huonoa hallintoa. 

Pidän myös ongelmallisena sitä, että kaupunginhallitus päätti noin vain nostaa Rovaseudun Markkinakiinteistöjen tuloutusta 2,5 miljoonalla per vuosi vuosina 2021-2022. Se ei ole missään nimessä pysyvä ratkaisu, koska se tulee väistämättä tarkoittamaan tuottavien kiinteistöjen tuntuvaa myyntiä. Kaupunginhallituksen esitys ei ole kestävällä pohjalla. Tätäkään esitystä ei oltu valmisteltu etukäteen kunnolla.

Rovaniemen kaupungin vaikeassa taloustilanteessa olisi perusteltua korottaa kuntaveroa 0,5 %-yksiköllä. Kuntavero on erilaisten verovähennysten ansiosta progressiivinen eikä sen korottaminen iske samalla tavalla pienituloisiin kuin vaikkapa palvelumaksujen nostot tai palveluista leikkaaminen. 

Viisasta olisi myös laittaa tässä tilanteessa Ounasvaaran uimahallihanke ja Ruokasenkadun siltahanke jäihin. Investoinnit on laitettava tärkeysjärjestykseen. Samoin on tärkeää panostaa yhä työllisyyspalveluihin ja hakea mukaan työllisyyden kuntakokeiluun, jotta mahdollistamme aktiivisen työvoimapolitiikan, aidon palveluiden kehittämisen ja siten paremmin työllisyyden. 

Onneksi kaupunginhallituksen esitys on vasta esitys, lopullisesta rahanjaosta päättää marraskuun kaupunginvaltuusto. Nyt on korkea aika käydä keskustelua siitä millaisilla arvoilla kaupungin politiikkaa tehdään ja mikä on oikeasti tärkeää. Politiikka on arvovalintoja.

Mikkel Näkkäläjärvi

Rovaniemen kaupunginvaltuuston jäsen (sd.)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaamalla uutiskirjeen voit tulla mukaan kampanjaan!