Sanat ja teot

Rovaniemen Keskustan kunnallisjärjestö ilmoitti olevansa valmis rajaamaan subjektiivista päivähoito-oikeutta niiden lasten osalta, joiden toinen vanhempi on kotona (LK 10.2.). Ratkaisu noudattelee keskustavetoisen hallituksen linjausta, mutta on valitettavan lyhytnäköinen. Päivähoito-oikeuden rajaamisen taustalla kummittelee ajatus siitä, että päiväkoti on lapsen sijoituspaikka siksi ajaksi, jolloin vanhemmat käyvät töissä. Laadukas varhaiskasvatus on kuitenkin ensisijaisesti lapsen oikeus varhaiskasvatukseen ja ikäistensä seuraan eikä sitä pidä rajata vanhempien työtilanteen perusteella.

 

Kansaneläkelaitos Kelan tutkimusten mukaan varhaiskasvatuksen piirissä on Suomessa selkeästi pienempi osuus lapsista kuin muissa Pohjoismaissa, joissa lähes kaikki yli 3-vuotiaat osallistuvat varhaiskasvatukseen kodin ulkopuolella. Suomessakin päiväkodeissa työskentelee oman alansa ammattitaitoista henkilökuntaa, joka pystyy tukemaan erilaisissa perhetilanteissa eläviä lapsia ja auttamaan erityisesti heitä, jotka ovat erityisen tuen tarpeessa. Esimerkiksi monet tarkkaavaisuushäiriöt ja oppimisvaikeudet todetaan nykyään jo päiväkodissa, jolloin yksilöllisesti suunnattu tuki kantaa lasta läpi koko koulutien ja maksaa itsensä moninkertaisesti takaisin.

 

Mikäli lasta pompotellaan kotihoidon ja päiväkodin välillä esimerkiksi pätkätöitä tekevien vanhempien kulloisenkin työtilanteen mukaan, altistuvat lapset syrjäytymiselle ja kiusaamiselle. Miten selittää lapselle, ettei hän enää ole tervetullut yhteisiin leikkeihin, askartelutuokioihin, metsäretkille tai aamupiiriin vain sen takia, että äiti on nyt pidemmän sairausloman takia kotona? Että hänen on lähdettävä kotiin kesken leikkien, koska isä on työtön?

 

Päiväkodista vanhempien työttömyyden takia pois potkittavien lasten selvittäminen vaatii ylimääräistä hallinnollista byrokratiaa, johon tarvittavat varat tulee mieluummin käyttää erilaisten, kevyempien hoitomuotojen kehittämiseen. Rovaniemellä käynnistetty kerhotoiminta on tähän mennessä jo onnistunut aikaansaamaan selkeitä säästöjä varhaiskasvatuspalveluissa. Tätä toimintaa tulee jatkaa, mutta on lasten edun mukaista, että hoitosuhde omaan päiväkotiin voi säilyä myös mahdollisen vanhempainvapaan, työttömyyden tai sairausloman aikana.

 

Annetaan siis jatkossakin rovaniemeläisille perheille mahdollisuus valita oman elämäntilanteensa kannalta paras hoitomuoto: kerho, avoin päiväkoti tai osa- tai kokopäivähoito tutussa ja turvallisessa päiväkodissa.

 

Saara Koikkalainen (sd), varavaltuutettu

Reino Rissanen (sd.), kaupunginvaltuutettu

Mikkel Näkkäläjärvi (sd.), Demarinuorten varapuheenjohtaja

Iiris Satamo (sd.), varavaltuutettu

 

Kirjoitus on julkaistu Lapin Kansassa 22.2.2016

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaamalla uutiskirjeen voit tulla mukaan kampanjaan!