Sanat ja teot

Arktinen politiikka EU-puheenjohtajuuskauden agendalle

Arktisen neuvoston ulkoministerikokousta kohtaan oli suuret odotukset, mutta se päättyi pettymykseen. Tämäkin oli osoitus siitä, että diplomatiaa ja kykyä ratkaisujen etsimiseen tarvitaan kipeästi tällaisena maailman aikana.

Suomi on hoitanut neuvoston puheenjohtajuuden hyvin ja Rovaniemenkin kokousjärjestelyt sujuivat hienosti. Valitettavasti Rovaniemen kokousta ei tulla muistamaan siitä, vaan siitä, että Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo kävi kovistelemassa Kiinaa ja Venäjää, eikä loppulauselmaa syntynyt.

Rapsakka oli Pompeon puhe muutenkin. Hän muistutti, että arktiselta alueelta löytyy merkittävä osa maailman kaasu- ja öljyvaroista. Ainakaan minua ei ilahduttanut puheen voimakas painotus tähän. Öljyriippuvuudesta pitäisi päästä eroon, jotta ilmastonmuutos voidaan pysäyttää, ei lisätä öljynporausta.

Arktinen alue on kiihtyvän muutoksen kourissa ja kasvavissa määrin myös kansainvälisen politiikan keskiössä. Alueen saama huomio pohjaakin ilmastonmuutokseen ja erityisesti arktisen jään rooliin planeetan ekosysteemissä. Yksi syy arktisen jään keskeisyydelle piilee siinä, että sen sulaminen johtaa kahteen kiihtyvän muutoksen kierteeseen. Jään väheneminen lämmittää valtameriä ja johtaa kiihtyvän sulamisen kierteeseen. Vastaavasti jään ja lumen sulaminen vähentää auringonvaloa heijastavan pinnan määrää sitoen lämpöä entistä enemmän planeetalle.

Arktisen jään sulaminen muuttaa eliöstön elinolosuhteita uhaten useita lajeja sukupuutolla. Uhka on sellainen, ettei eliöstön suojelu voi tuottaa merkittäviä tuloksia, vaan ainoa keino niiden pelastamiseksi on ilmaston lämpenemisen pysäyttäminen.

Suomen heinäkuussa alkava EU-puheenjohtajuuskausi on tärkeä paikka edistää kestävää arktista politiikkaa ja alkuperäiskansojen oikeuksia. Arktisen strategian johtoajatus on tehdä Suomesta kestävän kehityksen edelläkävijä arktisella alueella. Strategia tarkastelee Suomen arktisen aseman vahvistamista, avautuvia kaupankäynnin mahdollisuuksia, ympäristöä, turvallisuutta ja vakautta, pohjoisten alueiden asemaa, kansainvälistä yhteistyötä ja arktista osaamista laajasti ymmärrettynä. Toivon, että Suomi hyödyntää mahdollisuuden ja kantaa tässäkin globaalin vastuunsa. Se olisi myös oma etumme.

Kirjoitus julkaistiin Lapin Kansassa 9.5.2019

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaamalla uutiskirjeen voit tulla mukaan kampanjaan!