Sanat ja teot

Demokratia ja kaupunkilaiset voittivat

Rovaniemen kaupunginvaltuusto päätti maanantain kaupunginvaltuuston kokouksessa laittaa tarpeellisia investointeja liikkeelle, torjua teatteriin kohdistetut leikkaukset, toteuttaa organisaatiouudistuksen, panostaa 300 000 euroa perusopetukseen ja kohdentaa sen rahan etenkin erityislasten pienryhmiin ja koulupsykologien palkkaamiseen sekä korottaa kuntaveroa 0,5 %-yksikköä. Lisäksi kaupunginvaltuusto päätti laittaa investoinnit tärkeysjärjestykseen ja lykätä Ruokasenkadun siltainvestointia ja Ounasvaaran uimahallihanketta. 

Näillä päätöksillä turvattiin se, ettei koulutukseen tullut 1,5 miljoonan euron leikkausta ja perusturvalautakunnan toimialaan 3,5 miljoonan euron leikkausta, kuten kaupunginhallitus esitti SDP:n ja Vasemmistoliiton kaupunginvaltuutettujen vastustuksesta huolimatta. Tämä leikkauslinjan torjuminen ei selkeästi Rovaniemen kokoomuslaisille päättäjille kelvannut, minkä pystyy päättelemään esimerkiksi Juhani Juuruspolven (kok.) ja Petteri Pohjan (kok.) kirjoituksista (Lapin Kansa 13.11.) sekä eräiden muiden kokoomuslaisten päättäjien toiminnasta sosiaalisessa mediassa.

Onneksi tämä Kokoomuksen ja myös Perussuomalaisten hellimä leikkauslinja ei kelvannut kaupunginvaltuuston enemmistölle ja ihmisten palveluita uhannut kova säästölinja ei saanut kannatusta. Koomiseksi kokouksen käsittelyn teki se, että kokoomusryhmä toi kesken valtuuston kokouksen päätettäväksi nipun esityksiä, joiden se esitti omana arvionaan tuovan miljoonien säästöt. Tällainen hihasta ravistelu -metodi on huonoa valmistelua ja silkkaa oman profiilin nostamista. 

Vaikuttaa siltä, ettei äänestyksessä hävinneiden kokoomuslaisten tunnu olevan helppoa sulattaa sitä. Mielenkiinnolla seuraan kestääkö tämä kokoomuslaisten pettymyksen purkaminen julkisuudessa yhtä kauan kuin Helsingin pormestarilla Jan Vapaavuorella, kun hän ei saanut haluamaansa autotunnelia. 

Sellaista demokratia on, joskus oma kanta jää vähemmistöön. Näin kävi sosialidemokraateille kahtena edellisenä syksynä budjettia käsitellessä, ettei kaikki päätökset olleet meille mieluisia.

Nyt demokratia ja kaupunkilaiset kuitenkin voittivat, minkä pystyy päättelemään jo vaikka Lapin Kansan ja Uuden Rovaniemen tekemistä kyselyistä. Vastanneiden niukka enemmistö kannatti veronkorotusta ja kolme neljästä vastaajasta Ruokasenkadun siltahankkeen lykkäämistä. Luulenpa, että Ounasvaaran uimahallista kysyttäessä luvut vasta olisivatkin tyrmääviä.

Mikkel Näkkäläjärvi

Rovaniemen kaupunginvaltuuston jäsen (sd.)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaamalla uutiskirjeen voit tulla mukaan kampanjaan!