Yhteiskunta ja työelämä ovat ja ovat aina olleet muutoksessa. Ihmisten elämän kannalta olennaisia kysymyksiä on kyetäänkö kehitystä ohjaamaan siihen suuntaan, että ihmisten epävarmuus ei kasva, töitä löytyy tekeville ja toimeentulo turvataan. Tässä työssä sosialidemokraatit ja ammattiyhdistysliike ovat välttämättömän tärkeitä.
Teknologian kehitys mahdollistaa ihmisille valtavan paljon ja on helpottanut ihmisten elämää kautta maailman, niin isommissa kysymyksissä kuin arkisemmissakin asioissa. Ongelmiakin siihen liittyy. Viime aikoina etenkin alustatalous on hämärtänyt yrittäjyyden ja työntekijyyden rajaa. Keskustelussa on ollut läsnä erityisesti kysymys ruokalähettien oikeuksista.
Kysymys ruokalähettiyhtiöistä ja niiden toimintatavoista on myös kysymys alustatalouden tulevaisuudesta. Yhtiöt kohtelevat lähettejään yrittäjinä, vaikka tehtävät voi helposti nähdä tavallisena työnä. On selvää, että tilanne on yhtiöiden etu, koska tässä järjestelyssä läheteillä ei ole irtisanomissuojaa, työvälineet on hoidettava itse, toimeentulo on niukkaa eikä työterveyshuoltoa ole.
Toinen iso muutosvoima on globalisaatio. Siinäkin on paljon hyviä puolia ja monessa mielessä avoin maailma on vanhoja sulkeutuneita yhteiskuntia parempi. Monelle uusi maailma näyttäytyy mahdollisuuksien maailmana. On myös varsin selvää, että globalisaatio on tukenut talouden kehitystä. Samalla globalisaatio on kuitenkin vienyt Suomen keskelle kovaa kansainvälistä kilpailua. Se tekee osaltaan hyvinvointivaltion rahoituspohjasta huolehtimisen aiempaa vaikeammaksi, koska myös aggressiivinen verokilpailu on läsnä.
Nämä asiat haastavat Suomea ja pohjoismaista hyvinvointivaltiota. Kysymys on erityisen kimurantti, koska Suomi harmaantuu kovaa vauhtia ja syntyvyysluvut ovat historiallisen alhaiset. Tämän yhtälön ratkaisemiseksi tarvitaan korkeampaa tuottavuutta, panostuksia koulutukseen ja tutkimukseen, mutta myös työperäistä maahanmuuttoa. Siihenkin liittyy ongelmansa, kuten olemme saaneet lukea esimerkiksi nepalilaisten ravintoloiden työntekijöihin kohdistuneen sorron suhteen. Samalla, kun on tuikitärkeää edistää työperäistä maahanmuuttoa, on taisteltava leijonan lailla etenkin heidän puolesta, joiden asema työmarkkinoilla ja yhteiskunnassa on heikko.
Tulevaisuuden yhteiskunta ja työelämä voivat olla nykyistä parempia jos niin haluamme. Sen edellytys on, että maata johtavat poliittiset voimat puuttuvat teknologian kehitykseen ja globalisaatioon liittyvien kysymyksien haittapuoliin päättäväisesti, mutta pitämällä Suomen avoimena yhteiskuntana. Vaikka puhutaankin globaaleista megatrendeistä, eivät nekään ole mitään luonnonvoimia, joille ei mahda mitään. Politiikka on yhä tahdon asia, vaikka politiikan tekeminen onkin aiempaa monimutkaisempaa.
Työväenliike on se porukka, joka on aina puolustanut ihmisten yhtäläisiä oikeuksia, esittänyt keinoja ihmisten työllisyyden ja toimeentulon parantamiseksi ja taistellut fasismia ja ääriliikkeitä vastaan. Niin on nytkin ja niin pitää olla tulevaisuudessakin.
Mikkel Näkkäläjärvi
Demarinuorten puheenjohtaja