Kävin ensimmäistä kertaa Euroopan parlamentissa 15-vuotiaana keväällä 2006, kun vierailimme Inarin yläasteen luokkaretkellä Brysselissä. Olimme vuosia keränneet rahaa porukalla, yhdessä vanhempien kanssa, jotta pääsisimme kunnon reissuun. Talkoilimme porokuninkuusajojen lipunmyynnissä, askartelimme ja leivoimme myyjäisiin kaikenlaista ja kiertelimme ovelta ovelle kauppaamassa karkkia.
Moni meistä olisi halunnut aurinkorannoille, mutta jälkikäteen ajateltuna Bryssel oli kyllä erinomainen matkakohde. Taisi olla hyvä, että opettajat ja vanhemmat vetivät pidemmän korren.
Silloin en osannut arvata, että olisin tässä tilanteessa; ehdokkaana Euroopan parlamentin jäseneksi, tavoitteenaan muuttaa Euroopan suuntaa kohti parempaa.
EU on maailmanhistorian menestynein rauhanprojekti. Eurooppalainen yhteisö on nostanut ihmisiä köyhyydestä, edistänyt ihmisoikeuksien, oikeusvaltioperiaatteen ja tasa-arvon toteutumista niin jäsenmaissaan kuin siihen pyrkivissä maissa. EU on antanut miljoonille nuorille mahdollisuuden opiskella eri puolilla Eurooppaa. Erasmus+-ohjelma on parhaita asioita, joita EU on saanut aikaan.
Kasvoin paikassa, jolla on EU:n ulkorajaa niin Norjan kuin Venäjänkin suuntaan. Inari on sijainniltaan syrjäinen reuna Euroopan koillisosassa, mutta myös hyvin kansainvälinen paikkakunta. Rajayhteistyö on tiivistä. Inari on ollut kautta aikojen kulkureitti Jäämerelle ja Kuolan niemimaalle ja matkailu on alueen tärkeimpiä elinkeinoja.
Euroopan parlamentin vaalit ovat kansanäänestys Euroopan suunnasta. Ilmastonmuutos uhkaa maailman ja tulevien sukupolvien tulevaisuutta. Lisääntynyt epävakaus ja globaalit jännitteet kaipaavat vahvaa toimijaa, joka haluaa olla rakentamassa siltoja silloinkin, kun toisaalla halutaan rakentaa muureja.
Tasa-arvo, vapaus, ihmisoikeuksien kunnioittaminen, demokratia ja oikeusvaltio ovat hienoja tavoitteita, joita pitää puolustaa ja kehittää edelleen vastaamaan muuttuvan ja monimutkaistuvan yhteiskunnan tarpeisiin. Euroopan Unioni pystyy siihen jos niin haluamme.
Euroopassa tapahtuu juuri nyt valtavan paljon asioita, jotka vaikuttavat nuorten ja tulevien sukupolvien elämään. Haluan olla tekemässä töitä avoimen ja inhimillisen Euroopan puolesta. Haluan Euroopan Unionin, joka johtaa globaalisti taistelua ilmastonmuutosta ja luonnon monimuotoisuuden häviämistä vastaan. Euroopan Unionin, joka tukee teknologian kehittymistä, mutta toimii, jotta kansalaiset pysyvät muutoksessa mukana. Haluan olla tekemässä nykyistä tiiviimpää Euroopan Unionia, joka pystyy varautumaan tuleviin haasteisiin paremmin, nopeammin ja joustavammin.
Sen takia olen ehdolla Euroopan parlamentin vaaleissa.
Toimin politiikassa, jotta jokaisella ihmisellä olisi mahdollisuudet pärjätä ja menestyä, mutta myös epäonnistua. Haluan, että EU ja kaikki jäsenvaltiot toimivat sen eteen, että maapallo säilyy elinkelpoisena myös tuleville sukupolville.
Tarvitsemme huomattavasti tiukempia toimia ilmastonmuutoksen torjumisessa. Pohjoisen alueet ovat erityisen herkkiä ilmastonmuutokselle: jos maailman ilmasto lämpenee kolme astetta, lämpenee ilmasto arktisella alueella kuusi astetta. Jos emme saa tätä kehitystä käännettyä, on Suomessa vuonna 2050 Saksan ilmasto ja pohjoisen arktinen luonto muuttuu pysyvästi. Tätä vauhtia etenevän muutoksen myötä kymmenet miljoonat ihmiset joutuvat jättämään kotinsa. Ilmastonmuutoksen ratkaiseminen on maailman johtavien valtioiden käsissä. EU:n on näytettävä tässä historiallisessa hetkessä suuntaa.
Euroopan Unioni on ollut pitkään demokraattisen kehityksen edelläkävijä ja puolustaja. Nyt meillä on valtavia sisäisiä ongelmia: jäsenvaltioista Unkari ja Puola rikkovat EU:n perusarvoja ja heikentävät demokratian tilaa maassaan. EU:n vaalimaa oikeusvaltioperiaatetta loukataan, minkä pitäisi huolestuttaa myös Suomessa. Oikeusvaltioperiaate, siis se, että maailmassa asiat hoidetaan sääntöjen ja lakien kautta, ei voiman, on nimenomaan pienten valtioiden etu. EU:ssa tarvitaan päättäväistä otetta ja uusia keinoja, jotta jäsenvaltiot näkevät yhteisten perusarvojen merkityksen ja seuraavat niitä.
Teknologia kehittyy valtavaa vauhtia, helpottaa monien ihmisten elämää ja voi potentiaalisesti olla ratkaisemassa harmaantuvan Euroopan taloudellisia vaikeuksia. Teknologian kehitys, vapautunut kaupankäynti ja siten halventuneet hinnat ovat päästäneet myös yhä suuremman osan maailman väestöstä osalliseksi tästä kehityksestä. Kehitys on asia, jota kannattaa tukea, mutta se sisältää myös ratkaisemattomia asioita. Tarvitsemme eettistä pohdintaa ja konkreettista Euroopan tason sääntelyä, joilla kykenemme vahvemmin turvaamaan ihmisten yksityisyyden ja oikeuden hallita omia tietojaan. Tässä olemme vasta alkutekijöissä.
Ilmastonmuutoksen torjuminen, ihmisoikeudet, kansalaisten vapaudet ja demokratia. Näiden asioiden puolesta olen halukas toimimaan Euroopan parlamentissa. Toivottavasti haluat olla mukana taipaleellani!