Sanat ja teot

Pikavippien markkinointi on kiellettävä

Oikeusministeriössä on valmisteilla uudistus lyhytaikaisten vakuudettomien kulutusluottojen eli pikavippien sääntelyn tiukentamiseksi. Oikeusministeri Häkkäsellä (kok.) olisi loistava tilaisuus tehdä asiaan kunnon remontti ja kieltää pikavippien markkinointi kokonaan.

Pikavippien sääntelyä on kiristettävä pikaisesti ja tuntuvasti. Kokemusta tällaisesta markkinointikiellosta on jo Hollannista.

Maksuhäiriömerkintöjä saaneiden ihmisten määrä on kasvanut 2010-luvulla merkittävästi. Tänä vuonna lähes 400000 ihmisellä on maksuhäiriömerkintä. Etenkin nuorten aikuisten maksuhäiriömerkinnät ovat kasvussa. Maksuhäiriömerkintöjen tiedetään vaikeuttavan tuntuvasti vuokra-asunnon löytämistä, puhelinliittymien ja vakuutussopimuksien hankintaa sekä jopa työpaikan saamista.

On pöyristyttävää, että pikavippiyhtiöt tuputtavat jättimäisiä kulutusluottoja järjettömän suurilla koroilla ilmiselvästi kohdentaen mainontaa erityisesti haavoittuvassa asemassa oleville nuorille. Pikavipeillä on helppoa saada oma talous umpisolmuun, jossa pikavippejä maksetaan pois ottamalla uusia pikavippejä. On edesvastuutonta, että tällaisen moraalittoman toiminnan aggressiivinen markkinointi on yhä sallittua.

Toivon todella, että Häkkänen ottaa ongelman vakavasti ja ryhtyy toimenpiteisiin. Samalla on tarpeen parantaa maksuhäiriömerkintäisten ihmisten asemaa poistamalla merkinnät heti velkojen maksun jälkeen. Maksuhäiriömerkinnällä ei pidä rangaista tai vaikeuttaa ihmisten elämää kohtuuttomasti esimerkiksi estämällä asunnon tai kotivakuutuksen saamista.

Jos nykyhallitus ei saa aikaiseksi ratkaista tätä ongelmaa, on seuraavan hallituksen hoidettava tilanne kiireen vilkkaa paremmaksi.

Kirjoitus on julkaistu Lapin Kansan mielipidekirjoitusosastolla 12.12.2018.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaamalla uutiskirjeen voit tulla mukaan kampanjaan!