Jakamistalous mahdollistaa vaikkapa asuntojen, autojen, polkupyörien ja työkalujen tehokkaamman käyttämisen. Se on keskeinen työkalu niin ilmastonmuutoksen torjunnassa kuin paremman asuinympäristön kehittämisessä.
Jakamistalous liittyy kiinteästi alustatalouteen, sillä tunnetuimmat jakamistalouden sovellukset toimivat alustojen välityksellä. Esimerkiksi lyhytaikaisia vuokra-asuntoja välittävä Airbnb ja kyydinvälityspalvelu Uber tarjoavat alustan, jonka päällä yksityishenkilöt tai yritykset voivat myydä palveluita.
Teknologian nopea kehitys on mahdollistanut alustatalouden nopean yleistymisen. Parhaimmillaan alustatalous tukee paitsi kestävää kehitystä, myös tarjoaa ihmisille elämää helpottavia palveluita ja mahdollisuuden lisätuloihin.
Samalla alustatalous kaipaa sääntelyä, jotta se todella toisi tehokkuutta toimintaan. Vaarana on, että alustat raapivat sen sijaan voittoja työntekijöiden ja yrittäjien selkänahasta.
Siksi sääntely sekä viranomaisten ja alustatalouden toimijoiden yhteistyö ovat keskeisessä roolissa, jotta alustatalous saadaan lisäämään hyvinvointia ja pelisäännöt ovat reilut kaikille toimijoille.
Yhteistyötä ollaan virittelemässä esimerkiksi Tanskassa, jossa Tanska on tehnyt verotietojenvaihtosopimuksen Airbnb:n kanssa ja Airbnb:n alustoilta tultaneen jatkossa saamaan tiedot vuokratuloista suoraan veroviranomaisille. Tanskan parlamentti käsittelee samalla veroporkkanaa, jolla motivoitaisiin oman asunnon vuokraamiseen lomien aikana.
Suomessa tulisi pyrkiä vastaamaan. Alustat tarjoavat loistavan mahdollisuuden verotuksen helpottamiseen, kun esimerkiksi vuokratulot ja -kulut voitaisiin kerätä esitäytetyille veroilmoituksille suoraan alustoilta. Veroilmoitusta ei tarvitsisi enää täyttää itse ja samalla hillittäisiin myös harmaata taloutta. Nykyään vuokratulojen ilmoittaminen verottajalle on pitkälti asuntonsa vuokraajan oma-aloitteisuuden varassa.
Sama voisi koskea myös taksipalveluja, jolloin vaikkapa alustojen kautta toimivan taksiyrittäjän ei tarvitsisi itse huolehtia arvonlisäveron tilittämisestä.
Myös alustatalouden uhkiin voidaan puuttua. Alustayritykset saattavat sälyttää nykyään työnantajille kuuluvia ilmoitus- ja vakuutusvelvoitteita alustojen kautta toimiville yksinyrittäjille, vaikka näiden velvoitteiden hoitaminen olisi tehokkaampaa hoitaa keskitetysti. Olisi syytä arvioida sitä, missä tilanteissa esimerkiksi eläke- tai työttömyysturva kannattaisi hoitaa alustan kautta ja näin tehostaa niiden järjestämistä.
Alustatalous tarjoaa siis mahtavat mahdollisuudet kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseen. Suomen on kuitenkin varmistettava, että niin lainsäädäntö kuin viranomaisten toiminta pysyvät kehityksen aallonharjalla. On ilahduttavaa, että Suomessa Verohallinto näyttää seuraavan aktiivisesti esimerkiksi Tanskan toimia.