Sanat ja teot

Elämisen kustannukset saatava kuriin

Elämme kovien hintojen vuotta koko Euroopassa ja laajemminkin maailmassa. Tästä saadaan syyttää pitkälti Venäjän raakoja sotatoimia Ukrainassa, ns. Putinin sotaa. Lämmityksen, sähkön, ruuan ja polttoaineiden hinnat ovat korkealla tasolla ja hinnat nousevat Suomessakin kovinta vauhtia yli 30 vuoteen. Euroopan keskuspankin tuoreen korkojennostopäätöksen myötä myös esimerkiksi asuntolainojen korot tulevat nousemaan. Tilanne on vaikea koko Euroopassa, myös meillä pakkastalvien ja pitkien välimatkojen Lapissa. 

Keskeisin syy hintojen nousuun on energian kallistuminen. Hintojen kallistuminen alkoi jo aiemmin, mutta Venäjän sotatoimet Ukrainassa ovat kiihdyttäneet sitä lisää. Samalla nykyinen tilanne on osoittanut karusti sen, miten riippuvainen Eurooppa on ollut venäläisestä fossiilisesta energiasta. Nyt jos koskaan Euroopan energiajärjestelmä on saatava irrotettua fossiilisista polttoaineista. Tarvitaan lisää ydinvoimaa, mutta myös monipuolisesti uusiutuvia energiantuotantomuotoja. Toivon todella, että meneillään oleva Olkiluoto 3 -ydinvoimalan käynnistys tulee onnistumaan hyvin ja aikataulun mukaan, sillä tulee nimittäin olemaan iso vaikutus meidän suomalaisten sähkön hintaan.

Tässä tilanteessa on aivan keskeistä, että hintojen nousua kompensoidaan heille, jotka tästä tilanteesta kärsivät eniten. Toivottavasti hallitus tekee elo-syyskuun taitteen budjettiriihessä sellaisia päätöksiä, joilla turvataan etenkin pieni- ja keskituloisten ihmisten ostovoiman kehitys. Sellaisia toimia voisivat olla esimerkiksi kevennykset pieni- ja keskituloisten verotukseen sekä päivähoitomaksujen alennus. Lisäksi olisi perusteltua tukea työssä käymistä parantamalla edelleen työmatkavähennystä.

On oleellista, että toimien mittaluokka on riittävä, vähintään satoja miljoonia euroja. Yhtä tärkeää on, että toimet kohdennetaan pieni- ja keskituloisille ja ettei samalla kiihdytetä inflaatiota, joka vaikeuttaisi jälleen ihmisten tilannetta maassamme. Nyt ei ole missään nimessä oikea aika tehdä miljardien veronkevennyksiä, jotka hyödyttävät eniten kaikkein suurituloisimpia ja jotka kiihdyttävät inflaatiota voimakkaasti.

On esitetty väitteitä, ettei pääministeri Marinin (sd.) hallitus olisi tehnyt mitään nykyiselle hankalalle tilanteelle tai että hallitus olisi jopa aiheuttanut nykyisen tilanteen. Kaikenlaisiin huhupuheisiin ei kannata uskoa. Pääministeri Marinin (sd.) hallitus on tehnyt jo mittavia toimia, joilla ihmisten tilannetta on parannettu. Näitä toimia ovat muiden muassa indeksikorotus sosiaaliturvaan, verotuksen työmatkavähennyksen korotus, eläkkeensaajien veronkevennys sekä huoltoasemien pumppuhinnoilla näkyvä jakeluvelvoitteen alentaminen. On selvää, että lisää toimia tarvitaan ja uskon vahvasti, että niitä onkin lähiaikoina tulossa. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaamalla uutiskirjeen voit tulla mukaan kampanjaan!