Sanat ja teot

Minulla oli ilo päästä kaksi viikkoa sitten käymään Brysselissä ensimmäistä kertaa lähes kahteen vuoteen. Osallistuessani Euroopan alueiden komitean täysistuntoon iloitsin havaitessani, että kriisinjälkeisessä Euroopassa on ilmassa paljon toiveikkuutta. Toki vaikeuksiakin on, kun EU:n perusarvoja, kuten demokratiaa ja oikeusvaltioperiaatetta haastetaan. Myös koronaviruspandemia on jättänyt jälkensä eikä koronavirusta olla vieläkään kokonaan selätetty.

Vaikeuksista huolimatta myös intoa rakentaa uutta Eurooppaa on. EU pyrkii vastaamaan ilmastokriisiin Green Deal -ohjelmalla ja niin sanotulla Fit For 55 -paketilla. EU:ssa on vankka tahto harjoittaa vastuullista ilmastopolitiikkaa. Epäilemättä viime aikoina Euroopassakin nähdyt luonnonkatastrofit, kuten suurtulvat ja laajat metsäpalot ovat herättäneet päätöksentekijöitä. On tärkeää toimia ilmastoasioissa jämäkästi. Tärkeää on sekin, että ilmastotoimet tehdään sillä tavoin, että kaikki jäsenvaltiot osallistuvat ja että kansalaisten välinen eriarvoisuus ei kasva. 

Monella muullakin rintamalla tapahtuu paljon. Rahanpesun ja veropetosten torjunnan suhteen valmistellaan toimia. Näissä SDP:n europarlamentaarikko Eero Heinäluoma on avainasemassa Euroopan parlamentin neuvottelijana. Toivon mukaan vastikään paljastunut laaja veroparatiisivyyhti, niin sanotut Pandoran paperit, tuovat tähän vauhtia ja poliittista tahtoa. 

Puolustusyhteistyön syvenemiseen on mitä luultavimmin tulossa vauhtia alkuvuodesta, kun Ranska aloittaa EU-puheenjohtajakauden. Ranskan presidentti Emmanuel Macron on puhunut jo pitkään puolustusyhteistyön syvenemisen puolesta. Ensi keväänä on edessä Ranskan presidentinvaalit, joten voisi kuvitella, että Macron tarvitsee onnistumisia ja on valmis laittamaan itsensä likoon niitä saadakseen. Puolustusyhteistyön eteneminen olisi ehdottomasti Suomen etu.

Tärkeää on myös se, että koronapandemian opit otetaan Euroopassa täysimääräisesti huomioon ja ryhdytään kehittämään EU:n kriisinkestävyyttä. Katto kannattaa korjata hyvän sään aikana, sanoi joku taannoin hyvin. 

Näiden merkittävien uudistustarpeiden etenemisen suhteen toiveikkuutta herättää se, että maltilliset poliittiset voimat ovat alkaneet ansaita jälleen kansalaisten luottamusta ympäri Eurooppaa ja oikeistopopulistien kannatus on sulanut monissa maissa eri puolilla Eurooppaa. 

SDP:n puoluesihteeri Antton Rönnholm lainasi osuvasti Mark Twainin lausahdusta “huhut kuolemastani ovat ennenaikaisia” viitaten sosialidemokraattisiin puolueisiin (Demokraatti 30.9.2021). Sama lausahdus sopii hyvin Euroopan unionin tilaan. Toivon mukaan maltillisten puolueiden voittokulku jatkuu kansallisissa vaaleissa ja eurovaaleissa vuonna 2024, jotta EU pystyy voimistumaan yhä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaamalla uutiskirjeen voit tulla mukaan kampanjaan!