Sipilän (kesk.) hallituksen esitys sotesta eli sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistamisesta on herättänyt paljon närää ja huolta. Aiheesta. Se selviää myös Helsingin Sanomien Teemu Muhosen ja Paavo Teittisen artikkelista (6.7.2018), jossa selviää, että hallituksen sote-esitys johtaisi todennäköisesti palveluiden keskittämiseen ja hoiva-alan palkkakuriin.
Tämä ei ole tullut lukuisille asiantuntijoille eikä kenellekään ainakaan SDP:ssa yllätyksenä. Hallitusta on syystä yritetty varoittaa näistäkin asioista, mutta se on itsepintaisesti jatkanut uudistuksen ajamista eteenpäin. Esitys on kohdannut monia perustuslaillisia ongelmia ja hallituksen soten markkinamallia voi perustellusti pitää kalliina ja suuria sote-alan yrityksiä suosivana, mutta lisäksi huolta aiheuttaa esitykseen kuuluva niin sanottu menokehys.
HS:n saamat Kuntaliiton tekemät laskelmat osoittavat, että menokehys tietäisi kylmää kyytiä lähes kaikilla Suomen alueilla. Erityisen kova isku on Lapissa, jossa menokehys tietäisi 16 %:n säästötarvetta vuoden 2016 menoista. Monissa muissakin maakunnissa puhutaan 8-13 %:n leikkurista.
Lapin maakuntajohtaja Mika Riipi kommentoikin haastattelussa osuvasti: “Säästöpotentiaalia on, mutta ei näin paljon. Jos lähtörahoituksemme tasoa ei koroteta, Lapin maakunta ei tule selviytymään.” Myös Terveyden ja Hyvinvoinnin laitoksen THL:n mukaan menokehys on liian tiukka eikä rahoitus tule riittämään.
On selvää, että väestön ikääntymiseen on varauduttava, jotta hyvinvointivaltion palvelut voidaan rahoittaa. En kuitenkaan pidä missään määrin inhimillisenä politiikkana sitä, että tällä tavoin revitään säästöt terveydenhuollosta, vanhustenhoidosta, sosiaalipalveluista ja pienipalkkaisten naisvaltaisten alojen ihmisen palkoista. On päivänselvää, että tuollaisessa säästöpaineessa syrjäseutujen palvelut, ihmisten hyvä hoito ja ihmisten tasa-arvoinen kohtelu ovat vaarassa.
Siksipä vetoankin hallituspuolueiden Lapin kansanedustajiin Katri Kulmuniin (kesk.), Eeva-Maria Maijalaan (kesk.), Markus Loheen (kesk.) ja Matti Torviseen (sin.). Koittakaa tehdä asialle jotain. Ei tällaista uudistusta voi hyväksyä.