Sanat ja teot

Lapin matkailun tulevaisuus on epävarmuutta täynnä

Koronavirus on koetellut yhteiskuntia globaalisti ja etenkin keväällä elettiin syvässä epätietoisuudessa. On ymmärrettävää, että silloin myös toimet olivat rajuja. Kukaan ei halunnut, että epidemia karkaa käsistä, koska sen inhimilliset ja taloudelliset vaikutukset olisivat olleet sietämättömiä. Haastavaa oli keväälläkin, mutta Suomi on selvinnyt koronakriisistä olosuhteisiin nähden ja kansainvälisesti vertailtuna kuitenkin hyvin.

Maailma ei palaa varmaankaan vielä vuosiin kokonaan aikaan ennen koronakriisiä, jolloin liikkuvuus oli hyvin vapaata ja ihmisten matkustaminen luontevaa. Uskon kuitenkin, että kun koronakriisi hellittää ja ihmisten luottamus terveysturvallisuuteen palautuu, tulee matkailukin elpymään voimakkaasti. Eiköhän moni jo nyt kaipaa matkoille ja muistele kaiholla aiempia reissuja. Itsekin olen palannut monesti muistoissa jouluiseen Etelä-Afrikan reissuun, kun olimme vaimoni kanssa häämatkalla.

Lapin matkailun tulevaisuus on koronaviruksen ja matkailurajoituksien takia täynnä epävarmuutta. Vuosia kasvussa ollut matkailu on työllistänyt Lapissa noin 10 000 ihmistä ja tuonut talouteen noin miljardi euroa vuodessa. Ulkomaalaisten matkailijoiden osuus Lapin talvimatkailun yöpymisistä on noin 70 %, ja joulun aikaan jopa 80 %. Matkailun kokonaisarvosta ulkomaalaisten matkailijoiden osuus on vielä enemmän. Iloitsen todella kasvaneesta kotimaan matkailusta ja toivon, että suomalaisetkin löytävät Lappiin jatkossa entistä enemmän. Ulkomaanmatkailua tarvitaan silti myös.

Tätä kirjoittaessa Lapin matkailun tulevan sesongin kohtalo on epäselvä. Hallitus lievensi matkustusrajoituksia (11.9.), mutta teki tosiasiassa tiukat säännöt sille, että Lappiin olisi mahdollista matkustaa ulkomailta. Nyt koko matkailuelinkeinon ja Lapin huolena on se, että vaikka halukkaita tulijoita on ja matkustus Lappiin on periaatteessa mahdollista, on se kuitenkin tehty niin vaikeaksi, että aniharva tulee. Se on harmi, koska yrittäjien mukaan tulijoita olisi ja varauksia on ollut. Toki niitä on peruttu kokoajan.

Hallittua ja terveysturvallista tapaa matkustaa Lappiin on valmisteltu jo kuukausia Lapin elinkeinoelämän ja terveysviranomaisten yhteistyössä. Asia olisi mahdollista hoitaa siten, että riskit saadaan hallituiksi, mutta Lapin matkailu voidaan pelastaa. Jos ulkomaalaisia matkailijoita ei tule ensi talvena Lappiin, tulee se aiheuttamaan ison määrän konkursseja, tuhansia työttömiä ja vakavan kuntatalouden kriisin useisiin Lapin matkailuvaltaisiin kuntiin, kuten Inariin, Kittilään, Kolariin ja Enontekiölle. Samalla se nostaa tummia pilviä myös tuleville vuosille. Vuosikymmenten kehittämistyö on vaarassa mennä hukkaan. Sitä ei toivo varmasti kukaan.

Mikkel Näkkäläjärvi

Palvelualojen ammattiliitto PAMin Pohjois-Suomen aluepäällikkö

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaamalla uutiskirjeen voit tulla mukaan kampanjaan!