Sanat ja teot

SDP:n on taisteltava sortoa vastaan yhä

SDP:n puoluekokous pidettiin viikonloppuna Tampereella. Kokous oli hyvähenkinen ja kaikki järjestelyt toimivat koronakriisistä huolimatta moitteettomasti. Siitä kuuluu iso kiitos puoluetoimiston porukalle. 

Puoluejohdon valinnoissa oli jatkuvuutta, mutta myös uusia kasvoja, kun ensimmäisen kauden kansanedustajat Niina Malm ja Matias Mäkynen nousivat varapuheenjohtajiksi äänestyksen jälkeen.

Puoluekokoukseen huipentui edellisessä puoluekokouksessa aloitettu ohjelmatyö. Nyt puolueella on 120-sivuinen poliittinen ohjelma. Lisäksi puoluekokouksessa käsiteltiin lähes 250 aloitetta. Toivon, että hyvin alkanut ohjelmatyö jatkuu ja vieläkin suurempi osa jäsenistä osallistuu siihen alkaneella puoluekokouskaudella. 

Moni politiikan kysymyksistä herätti runsaasti keskustelua. SDP päätti alkaa ajamaan turkistarhauksen kieltämistä, työajan lyhentämistä sekä turpeenpolton lopettamista yhtä aikaa kivihiilen kanssa. Puhuttaneista aloitteista jatkovalmisteluun lähti SDP:n suhtautuminen päihdepolitiikkaan sekä asevelvollisuuteen. Lisäksi puoluekokous haluaa tarkastella mahdollisuutta laskea äänioikeutta 16 ikävuoteen 2025 kuntavaaleissa.

Iloitsin puoluekokouksessa erityisen paljon siitä, miten jämäkät linjaukset saimme tehtyä työelämän kehittämiseen. Työn ja perhe-elämän yhteensovittamista on tärkeää edistää, työelämän joustoja lisätä, ihmisten jaksamisesta on huolehdittava. Tänäkin kesänä olemme saaneet lukea myös mediasta juttuja suoranaisesta riistosta ja ihmiskaupasta, jota työmarkkinoilla tapahtuu. Tätä riistoa vastaan työväenliikkeen on taisteltava päättäväisesti. 

Siksi ilahduin siitä millaisella otteella puolueen puheenjohtaja Sanna Marin linjasi kokouksen lopun puheessaan työelämäkysymyksistä. Marin vaati puuttumista räikeisiin epäkohtiin ja kaikkien välineiden käyttöönottamista riistotalouden lopettamiseksi. Näitä keinoja ovat myös muun muassa puoluekokouksen kannattamat alipalkkauksen sanktiointi ja ammattiliittojen ryhmäkanneoikeus sekä TEM:n työryhmän esittämät lisäresurssit ja -toimivaltuudet työsuojeluviranomaisille sekä ulkomaalaislain uudistus, joka tähtää työperäisen hyväksikäytön uhrien suojeluun.

Keinot ovat voimakkaita, mutta ongelmatkin ovat räikeitä. Eivätkä ne poistu toivomalla parasta. Näitä keinoja on ajettava voimalla nyt.. Näihin vääntöihin laajalla porukalla tehty ohjelmatyö ja puoluekokouksen vankka tuki antavat vääntövoimaa. Puoluekokouksessa näimme jälleen, että SDP on todellinen työväenpuolue. Pysytään sellaisena ja kehitetään päättäväisesti työelämää yhdessä työmarkkinajärjestöjen kanssa.

Mikkel Näkkäläjärvi

Palvelualojen ammattiliitto PAMin Pohjois-Suomen aluepäällikkö

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaamalla uutiskirjeen voit tulla mukaan kampanjaan!