Sanat ja teot

Malttia ja empatiaa koronaviruskeskusteluun

Matti Henttunen (kok.) esittää Suomen hallituksen tuhoavan taloutemme tässä tilanteessa ja väittää perusteluna sille olevan sen, että Suomi haluaa pidentää “muutaman vanhuksen elämää muutamalla vuodella” (LK 28.3.2020). On selvää, että koronaviruksen leviämisen hillitsemiseen tähtäävien hallituksen rajoituspäätösten tavoitteena on pelastaa vanhusväestöön kuuluvien ihmisten henkiä. 

Kyse on kuitenkin myös siitä, että esimerkiksi opettajien, varhaiskasvatuksen työntekijöiden ja hoitohenkilökunnan terveyttä on suojeltava, jotta yhteiskunta pysyy pystyssä, terveydenhuoltojärjestelmä ei ylikuormitu ja hoitoa eniten tarvitsevat myös hoitoon pääsevät. On myös todettava, että koronavirus voi olla vaarallinen sairaus myös muillekin kuin riskiryhmiin kuuluville.

Pääministeri Marinin hallituksen päättämissä rajoitustoimissa on kyse äärettömän vaikeasta tasapainottelusta talousvaikutusten, perusoikeuksien ja terveysvaikutusten välillä. Päätöksiä tehdään armottoman kovassa paineessa ja erilaista informaatiota on valtavasti. Tätä huolellista punnintaa on tehnyt myös eduskunnan perustuslakivaliokunta osaavan puheenjohtajansa Johanna Ojala-Niemelän (sd.) johdolla. Hallituksella vastuulla on huolehtia koko yhteiskunnan toimivuudesta, joten päätöstenkin on oltava vastuullisia ja eivätkä ne voi perustua äkkinäisiin pohdintoihin ja vain yhden näkökulman huomioimiseen.

Jälkikäteen tehdään varmasti huolelliset selvitykset siitä olivatko päätökset oikeanlaisia ja oikea-aikaisia. Juuri nyt lienee viisaampaa keskittyä kriisin hoitamiseen, ihmishenkien pelastamiseen ja kielteisten talousvaikutusten minimoimiseen. Näissä asioissa työtä riittääkin, koska koronaviruksen aiheuttama yhtäaikainen kysyntä- ja tarjontashokki luo dramaattisia vaikutuksia talouteen ja itse virus ihmisten terveyteen.

Nyt tarvitaan kaikilta meiltä venymistä ja kärsivällisyyttä. Yritykset kohtaavat vaikeuksia ja paljon lisätoimia tullaan tarvitsemaan, jotta konkurssi- ja lomautusaalto voidaan estää. Niiden toimien valmistelusta päävastuu on etenkin Suomen hallituksella, mutta kannatan lämpimästi myös Rovaniemen kaupungin poikkeusolojen johtoryhmän valmistelemaa tukipakettia, jota kaupunginhallitus käsittelee 30.3. Tähän on löydyttävä nyt tahtoa.

Etenkin päättäjiltä sopisi toivoa nyt myös malttia ja empatiaa. Kuten tasavallan presidentti Niinistö hyvin kiteytti 12.3 Ylellä.: ”Talous on sittenkin vain taloutta. Ihmiselämät ovat eri arvossa. Keskitytään nyt siihen, että pysytään terveenä. Terveet ihmiset hoitavat sitten aikanaan talouden kuntoon.”

Suomi on ennenkin selvinnyt vaikeista tilanteista ja noussut uudelleen. Niin teemme varmasti tälläkin kertaa.

Mikkel Näkkäläjärvi

Rovaniemen kaupunginvaltuuston jäsen (sd.)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaamalla uutiskirjeen voit tulla mukaan kampanjaan!