Sanat ja teot

Sunnuntailisiä tarvitaan tulevaisuudessakin

Vihreät piti puoluekokouksensa Joensuussa 21.-22.5. Puoluekokouksesta nousi esiin vahvasti keskustelu ns. sunnuntailisistä. Puoluekokouksessa käytiin keskustelua siitä pitäisikö sunnuntailisät poistaa tulevaisuudessa ja uudistaa järjestelmää jollain tavoin. Itse ajattelen niin, että sunnuntailisiä tarvitaan tulevaisuudessakin. 

Sunnuntailisät ovat monelle esimerkiksi palvelu-, hoito- ja turvallisuusalan työntekijälle merkittävä tulonlähde ja iso osa palkkaa. Etenkin tällaisena aikana, kun polttoaineiden, sähkön, lämmityksen ja ruuan hinnat ovat nousussa, pitäisi miettiä pikemminkin keinoja siihen, miten ihmisten toimeentuloa voisi parantaa. 

Vihreiden puoluekokouksessa käytiin keskustelua myös siitä, että miksi juuri sunnuntaipäivien työstä pitäisi maksaa muuta työtä paremmin ja vedottiin siihen, että se on kristillinen jäänne. Itse katson, että ns. sunnuntailisissä on kyse siitä, että ihmisille maksetaan muina päivinä tehtyä työtä enemmän sellaisesta työstä, jolloin moni muu yhteiskunnassa on vapaalla. Se on siis eräänlainen haittakorvaus siitä, että ihminen ei voi esimerkiksi viettää vapaa-aikaansa läheistensä samaan tapaan kuin moni muu. 

Jos tätä keskustelussa esiin noussutta argumenttia pitää hyvänä, kannattaa varmasti myös sitä, että esimerkiksi jouluna ja pääsiäisenä tehdystä työstä maksettaisiin saman verran kuin muinakin päivinä tehdystä työstä. Ovathan nekin kristillisiä perinteitä. Ei kai tätä sentään kannateta?

Ihmisten toimeentulon turvaaminen ja vapaa-ajan arvostaminen ovat tärkeitä näkökohtia. Erittäin tärkeää on myös se, että työvoimapulasta kärsiville aloille voitaisiin houkutella lisää ihmisiä töihin. Se olisi yrittäjien, työntekijöiden ja palveluiden käyttäjien etu. Tätä tuskin edistää se, jos sunnuntailisistä luovutaan. Lisien merkityksen tärkeyttä on korostanut muun muassa iso kaupan alan toimija HOK-Elanto (Kauppalehti 25.3.2022).

Vihreiden puoluekokous torppasi lopulta vihreiden puoluejohdon ja puoluehallituksen tekemän esityksen sunnuntailisien muuttamisesta. Hyvä niin. On silti huolestuttavaa, että tällainen esitys meni läpi puoluekokouksen pohjapapereihin. Ei voi sanoa, että vihreiden tuki sunnuntailisille olisi ainakaan mitenkään vankkumatonta.

Vielä huolestuttavampaa on kuitenkin se, että kokoomus ilmeisesti haluaa poistaa sunnuntailisät kiireellisesti. Tästä käynee esimerkkinä kokoomuksen varapuheenjohtajan, kansanedustaja Elina Valtosen pettynyt twiittailu (22.5.2022) siitä, että vihreät tekivät asiassa väärän päätöksen. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaamalla uutiskirjeen voit tulla mukaan kampanjaan!