Sanat ja teot

Urheiluseurat mukaan Arctic Pridelle

Rovaniemellä järjestettiin jälleen lauantaina Arctic Pride -marssi, jonka tarkoituksena on tuoda esiin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeuksia. Olen todella onnellinen paikallisen lentopalloseuran Perungan Poikien osallistumisesta mukaan Pride-marssille ensimmäisenä lentopalloseurana maailmassa. PerPon osallistuminen on tärkeä viesti koko urheilumaailmalle.

Joukkueurheilun piirissä on erittäin vähän avoimesti homoseksuaaleja urheiljoita. Se ei todellakaan tarkoita sitä, etteikö homoseksuaaleja urheilumaailmassa olisi. Todella harva vain kykenee olemaan tai haluaa olla avoin asian kanssa.

Syyt tähän selviävät Sisäministeriön, opetus- ja kulttuuriministeriön sekä valtion liikuntaneuvoston julkistamasta Yhteiset kentät- sekä Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen syrjintä liikunnan ja urheilun parissa -tutkimuksista. Tutkimusten mukaan joissain urheiluseuroissa esiintyvät homofobia ja rasismi estävät ihmisiä osallistumasta liikuntaharrastuksiin.

Seksuaalivähemmistöön kuuluminen on yksi monista esteistä liikuntaharrastuksiin osallistumiselle. Sen lisäksi selkein ja laajasti etenkin lapsiin ja nuoriin kohdistuva on harrastamisen kalleus. Se, ettei ihminen pysty harrastamaan, on paitsi inhimillinen tragedia, myös yhteiskunnan kannalta ongelmallista. Yhteiskunnan ja kaupungin pitäisi kaikilla tavoin kannustaa ihmisiä harrastamaan. Liikuntaharrastus on yksi hyvä vaihtoehto.

Chris Vothin esimerkki ja Perungan Poikien ratkaisu osallistua Arctic Pridelle on rohkaiseva monelle urheilevalle ja raivaa osallistumisen esteitä urheilumaailmassa. Toivon, että muutkin rovaniemeläiset urheiluseurat kuten Rovaniemen Kiekko, Rovaniemen Palloseura, Santa’s United, Rovaniemen Reipas, Ounasvaaran Hiihtoseura ja Woman Volley lähtevät ensi vuonna mukaan marssimaan yhdenvertaisuuden puolesta.

 

Julkaistu Lapin Kansassa 9.3.2017

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaamalla uutiskirjeen voit tulla mukaan kampanjaan!