Sanat ja teot

Valtuustoaloite: Rovaniemi kokeilemaan anonyymiä työnhakua

Jätin 18.9.2017 kaupunginvaltuustolle oheisen valtuustoaloitteen anonyymin työnhaun kokeilemisesta:

Anonyymillä työhönotolla tarkoitetaan menettelyä, jossa saapuneista työhakemuksista poistetaan valittavan työtehtävän kannalta epäoleellisia tietoja, jotka kuitenkin saattaisivat tiedostamattomasti ohjata rekrytointipäätöksiä ja vaikuttaa siihen, keitä kutsutaan työhaastatteluun. Tällaisia epäoleellisia tietoja ovat ainakin hakijan nimi, sukupuoli ja ikä. Anonyymi työhönotto ei poista rakenteellista syrjintää kokonaan, mutta pakottaa rekrytointipäätöksiä tekevät henkilöt katsomaan hakemuksia uudella tavalla ja perustelemaan päätöksiä vain hakemuksista saatavilla tiedoilla. Lisäksi anonyymin työhönoton käyttö on positiivinen signaali työpaikan hakemista suunnitteleville, työhönottosyrjintää pelkääville henkilöille, kun sen käytöstä ilmoitetaan jo hakukuulutuksessa.

Työhönotossa voi tapahtua syriintää esimerkiksi silloin, kun ansioitunut hakija jätetään valitsematta tehtävään sukupuolensa vuoksi tai kun vierasperäisen nimen omaavaa henkilöä ei nimensä takia haluta kutsua työhaastatteluun. Kansainvälisissä tutkimuksissa yleisimmiksi syrjinnän aiheuttajiksi on todettu etninen alkuperä, sukupuoli ja ikä. Lisäksi tutkimuksissa on kiinnitetty huomiota erityisesti palvelualoilla esiintyvään ulkonäkösyrjintään.

Työelämän yhdenvertaisuus ja tasa-arvo ovat asioita, joita Rovaniemen on oltava edistämässä. Sen takia Rovaniemen on kokeiltava anonyymiä työnhakua ja raportoitava kaupunginhallitukselle ja -valtuustolle anonyymin työnhaun tuloksista ja arviosta sen käytön hyödyllisyydestä. Mikäli anonyymin työhönoton kokeilu sujuu hyvin, voidaan menettely ottaa pysyvästi käyttöön kaikissa Rovaniemen kaupungin rekrytoinneissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaamalla uutiskirjeen voit tulla mukaan kampanjaan!