Sanat ja teot

Väyrynen ulkopolitiikassaan vaarallisilla vesillä

Venäjä käy Ukrainassa armotonta hyökkäyssotaa jo kahdeksatta kuukautta. Valtava määrä ihmisiä on kuollut, miljoonat ovat joutuneet jättämään kotinsa ja taloudelliset tappiot ovat vähintään satoja miljardeja euroja. 

Tätä taustaa vasten takaisin eduskuntaan mielivän Paavo Väyrysen väitteet (Väyrysen blogi 23.9.2022) tuntuvat erikoisilta. Väyrynen antaa blogissaan ymmärtää, että Yhdysvallat olisi jollain tavoin vastuussa Venäjän raaoista sotatoimista. Ukrainan sodasta ja siitä silmittömästä tuhosta, mitä Ukrainassa nähdään, on vastuussa vain ja ainoastaan Venäjä. Kukaan ei pakottanut Venäjää marssittamaan joukkoja Ukrainan rajalle eikä pommittamaan siviiliväestöä.

Väyrynen väittää myös blogissaan, että Suomessa olisi valloillaan Ukrainan sotaan liittyvää voimakasta propagandaa, joka johtuu osaltaan suomalaisten vihasta Venäjää ja venäläisiä kohtaan. Sodan retoriikkaan Suomessa kuuluu Väyrysen mukaan se, että ministerit ja virkamiehet puhuvat Putinin hyökkäyssodasta ja sen julmuudesta. En ole itse havainnut maan hallituksen ja johtavien virkamiesten viestinnässä mitään erityisen propagandistista, vaan tosiasioihin pohjaavaa analyysiä, jonka kantavana ajatuksena on ollut Suomen turvallisuuden vahvistaminen.

Jostain syystä Väyrynen on itse kiinnostunut lähinnä vastuuttamaan Ukrainan sodasta aivan muita osapuolia paitsi Venäjää. Venäjän tekemille sotarikoksille ja siviileihin kohdistuneille raakuuksille Väyrynen ei anna tilaa blogissaan.

Väyrynen on ulkopolitiikassaan vaarallisilla vesillä. Jos Venäjä voi voimankäytöllä tai sillä uhkaamalla määrittää Ukrainan ulko- ja turvallisuuspolitiikan linjan, se voisi yrittää samaa myöhemmin Baltian maiden tai Suomen kohdalla. Jos Suomi omaksuisi ulkopolitiikassaan Väyrysen lähestymistavan, olisivat seuraukset arvaamattomia.

Suomen ja suomalaisten turvallisuuden kannalta on välttämätöntä, että pidämme vankkumattomasti Ukrainaa tukevan linjamme emmekä tee Venäjälle myönnytyksiä. Kestävä rauha syntyy ainoastaan siten, että autamme Ukrainaa voittamaan sodan. Suomen turvallisuudelle on myös keskeistä, että huolehdimme siitä, että Nato-jäsenyyshakemusprosessimme menee loppuun asti.

Väyrysen tapauksessa kummastuttaa moni asia. On ihmeteltävä, että Väyrysen kirjoitukset eivät ole Keskustan Peräpohjolan piirin toiminnanjohtajan mukaan kirvoittaneet juurikaan palautetta keskustan jäsenistössä. Tämä on hämmästyttävää, koska kyseessä on puoluehallituksen jäsen ja kansanedustajaksi pyrkivä henkilö. Eikö nämä ulkopoliittisesti vaaralliset puheet todella hetkauta keskustan kenttäväkeä?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaamalla uutiskirjeen voit tulla mukaan kampanjaan!